Родители, внимавайте какво качвате във фейсбук за децата си

18-годишно момиче от австрийския град Каринтия ще съди родителите си, защото са публикували нейни снимки в социалната мрежа „Фейсбук“ без разрешението ѝ.
Тя твърди, че от 2009 г. насам животът ѝ е съсипан, тъй като майка ѝ и баща ѝ качват нейни детски снимки, които са лични, подронвайки авторитета ѝ.
Адвокатът на момичето – Михаел Рами, казва, че в този период (2009 – 2016 г.) те са публикували над 500 снимки на клиентката му, без да я питат. Затова вярва, че делото ще бъде отсъдено в нейна полза.

Споделените изображения включват нейни бебешки снимки, на които се вижда как ѝ сменят пелените, както и файлове, на които тя се изхожда на гърне.
„Те нямат нито срам, нито граници – не се интересуваха изобщо от това, че показват как седя на тоалетната или лежа гола – всички снимки, които са ми правили, качваха онлайн и това ставаше видимо за над 700 човека техни приятели“, обяснява момичето.

Въпреки нейните молби, те са отказали да изтрият снимките. Затова тийнейджърката се принудила да ги съди.

Според бащата той имал пълното право да споделя фотографиите, защото е техен автор.

Адвокатът ѝ е на мнение, че момичето е в пълното си право да отстоява позицията си, защото те потъпкват изконните ѝ човешки права.

Всъщност това е първото подобно дело в Австрия, но Рами е сигурен, че момичето ще спечели и дори ще получи финансово обезпечение заради страданията, причинени от собствените ѝ родители.
Делото стартира този ноември.

Австрийските закони, стане ли дума за социални медии, не са толкова строги, както в някои други страни. Например, във Франция всеки, който публикува и препубликува снимки на човек без разрешението му може да влезе в затвора за година и да плати глоба в размер на 45 хил. евро.