<style>.lazy{display:none}</style> Борба с вредителите по растенията -
Семейно

Борба с вредителите по растенията

Гъбичните заболявания са голям проблем за всеки професионален или любител градинар. Ако забележите, че вашето растение е нападнато от гъбички, то веднага трябва да реагирате, в противен случай би било изключително трудно да успеете да го спасите.
Така например гъбичките понякога се проявяват като сиво покритие върху листата на растенията. В такъв случай се нуждаете от специални препарати, наречени фунгициди.

Какво е фунгицид и как се използва?

Фунгицидите са химикали, конкретно предназначени за обработване на растения и принадлежат към общата група на пестицидите. Ако трябва да направим буквален превод от латински език, думата фунгицид означава „убиване на гъбички“.
Фунгицидите спират развитието и напълно унищожават гъбичките – те са идеално решение за всеки градинар.
По-голямата част от препаратите действат директно върху причинителите на заболяването и техните спори. Също така, фунгицидите спират възпроизводството и блокират синтеза на протеини и други вещества, необходими за живота на гъбичките, възпрепятствайки процеса на клетъчно им делене.

Съществуват много различни видове фунгициди, като някои са химични, а други – биологични. Химичните се произвеждат чрез химически съединения. Производството на биологичните фунгициди е базирано на живи бактерии, патогенни за гъбичките. Предимството на биологичните е, че те са по-малко токсични, ако трябва да ги сравним с химическите. Именно поради този факт естествените фунгициди обикновено са по-предпочитани от градинарите.

Фунгицидите могат да се класифицират и по механизма на тяхното действие:

  • за превантивна грижа (пазят растенията от вредните гъбички);
  • за лечение (лекуват болни растения).

Разбира се, съществуват препарати с едновременно фунгицидно и бактерицидно действие, базирани на бактерията bacillus subtilis, който стопира вредата от патогени като Botrytis, струпясване и склеротиния (стъблено гниене). Той е изключително ефективен, с ясно изразен бактерициден ефект срещу бактерии като Erwinia, а употребата му е много лесна. Няма как да не отбележим и още едно голямо предимство – атрактивната цена.

Вреди, причинени от насекоми и как да се справим с тях

Съществува голямо разнообразие от насекоми, увреждащи растенията, а тяхното присъствие може да бъде забелязано по изядените листа, дупките в стъблата и най-различни други наранявания, които различните видове гъсеници, буболечки, мушици и ларви причиняват.

Някои видове насекоми, които имат способността да се възпроизвеждат в големи количества, също са способни да предизвикат масово унищожение на културите. Основната вреда нанасят техните ларви, чийто апетит е пословичен. Тук на помощ могат да се притекат препарати за растителна защита, като например oleat bio. Той е напълно екологичен и няма опасност да причини щети нито по хората, нито по животните. Затова и не съществува карантинен срок при употребата на олеат био. А най-важното е, че дори и при редовно третиране, насекомите-вредители не могат да придобият резистентност към него. Oleatbio е ефективен срещу акaри, белокрилка, листни въшки, трипси.

Оставете отговор