<style>.lazy{display:none}</style> Идеи за малки градини -
Семейно

Идеи за малки градини

Ограниченото пространство не винаги означава, че не можете да имате красива градина, изпъстрена с приказни цветя. Дори и за най-добрите градинари би било истинско предизвикателство да успеят да пресъздадат истинска цветна градина само в няколко квадратни метра площ.

Има две важни правила в случая: не очаквайте прекалено много и използвайте всеки сантиметър рационално. Предлагаме Ви няколко идеи, които ще Ви бъдат от полза, преди да пристъпите към действие. Всичкo, от което се нуждаете, е почва, цветя за засаждане, градински инструменти и въображение.

Дизайн

Преди да пристъпите към проектирането на градина си, трябва да се съобразите с формата и големината на мястото – ако мястото е малко, добра идея е да сложите по-големи растения в центъра или в задната част. Това създава една илюзорна представа за наличието на много цветя в ограниченото пространство. Като допълнение можете да наредите тук – там и няколко саксии с високи цветя. Това придава дълбочина и привлича вниманието. Една голяма урна или пък висяща кошница биха били оригиналният завършек.

Настилка и акценти

Малката градина предразполага изключително добре да се направят експерименти с настилката й. Заменете традиционната пръст с едрозърнест пясък – около ъглите разположете по-големи камъни, а във вътрешността на градината – по-малки такива. Ако сте от по-сръчните, защо не опитате да комбинирате различни по големина камъни с обикновена пръст и да създадете интересни форми. За да създадете акценти, разположете няколко градински статуи на по-видимите места.

Обкантване

Нищо не може да подчертае толкова добре градината, както добре направеното обкантване. За да постигнете този ефект, не е нужно да градите тухлена стена. Достатъчно е просто да оградите градината с няколко декоративни, различни по форма и големина камъни, или пък обикновена дървена или метална ограда.

Грижи

Почвата в малките градини трябва да бъде специално приготвена, за да могат растенията да се развиват нормално. Ограниченото пространство затруднява поддържането на влага в почвата и проникването на хранителни вещества. Премахнете всички плевели и си направете смес от хумус, торф и почва, която разпръснете върху повърхността на градинската леха. При избора на цветята имайте предвид количеството слънчева светлина, с което разполагате и влажността на почвата. Поливайте градината си често, но не прекалявайте – почвата трябва да е влажна, а не мокра. При нужда използвайте и изкуствена тор.

Оставете отговор