<style>.lazy{display:none}</style> Висок клас сокоизстисквачка за кухнята -
Кулинарно

Висок клас сокоизстисквачка за кухнята

Може би не желаете да се задоволите само със сок от цитруси и искате да пиете нектар от други диви и овощни плодове, ягодоплодни култури и зеленчуци?

Тогава си купете универсална сокоизстисквачка или направо кухненски робот. Конструкцията и принципът й на действие са съвършено различни от тези на цитрусовите преси.

Тук важен възел е не само двигателят, но и центрофугата-сепаратор (ренде), за дъно на което служи дисково ренде.

Как работят тези професионални домакински уреди

Продуктите се зареждат в прибора през гърловина и след това попадат в центрофугата. При нейното въртене с огромна скорост (8-13 хил. оборота/мин.) рендето бързо раздробява плодовете или зеленчуците до състояние на пюре. Чрез центробежните сили пюрето буквално се изцежда, течността преминава през отворите в рендето, а изстисканите отпадъци (сърцевина, семки, кори, дръжки) в зависимост от модела се изхвърлят навън или остават вътре.

Местоположението на отпадния продукт до голяма степен зависи от формата на сепаратора – цилиндричен или конусовиден. В първия случай остатъците от плодовете не се изхвърлят, поради което след приготвяне на няколко чаши сок ще ви се наложи да прекъснете изстискването и да почистите сепаратора, за да не пречат остатъците на по-нататъшната ви работа. При конусните сепаратори новите порции плодове не пречат работата да продължи без прекъсване, тъй като отпадъците се изхвърлят в специален контейнер.

Болшинството домакински електроуреди, както и сокоизстисквачките за цитруси, са разчетени за неголеми ежедневни порции. Устройствата функционират без прекъсване средно 2-3 минути, след което е нужно да се направи пауза (1 -2 мин.), за да не прегрее машината. Но има и изключения.

Някои модели може да поставят рекорд по обема на получения сок и да преработят големи количества плодове. Всичко обаче си има цена – подобна машинка струва доста повече. Това са надеждни и качествени уреди с мощност 120-250 W, готови да преработят голям обем продукти – за един час работа например 25-50 кг плодове. Работоспособността на прибора се дължи на вложения синхронен трифазен двигател, докато другите обикновено са снабдени с четко-колекторни възли, които са едни от най-надеждните части. Като цяло няма модерна кухня, в която да не присъства такъв уред. Дори да нямате финансовата възможност за покупка на професионален кухненски уред, винаги може да потърсите решение в сайтовете на фирмите, които внасят домакински уреди с транспортни дефекти. Понякога там има истински находки.

Оставете отговор