<style>.lazy{display:none}</style> Как да си осигурим добър сън -
Здравословно

Как да си осигурим добър сън

Безсънието е проблем, от който се оплакват както млади така и хора в по–напреднала възраст. То може да е причинено от стрес (ежедневен или някакво събитие, което е оставило траен отпечатък у нас), заболяване (което да ни причинява дискомфорт и болка), шум, неудобно легло и др.

Сънят е необходимост и липсата му може да причини сериозни нарушения в обмяната на вещества в организма. Спейки, тялото на човек възвръща силите си, а мозъкът обработва получената информация. Трябва да се има предвид, че нито малкото, нито прекаления сън са полезни. Оптимално за един зрял човек е да спи по осем часа на ден, за да бъде работоспособен и свеж.

Но пълноценната почивка не зависи само от часовете прекарани в спане. Влияние върху нас оказват също позата, в която спим и матракът. Например спането по корем е най–предпочитаната сред хората и в същото време много вредна, тъй като по този начин се натоварва врата, а гръдният кош и сърцето се притискат. Ако спим по корем и сутрин се събуждаме със схванат врат и болки, не е чудно откъде идват.

Друго изключително важно нещо е спането на удобен матрак. Ако матракът ни е прекалено твърд или пък потъваме в него като в лодка, значи е време да посетим някоя борса за матраци. Там, освен че ще можем да открием продукти на водещи на пазара марки матраци ТЕД, НАНИ, Блян и Парадайс, а също така ще можем да се консултираме със специалист в тази област, за да ни насочи към подходящия за нас матрак.

Качеството е гарантирано, а цените на матраци ТЕД варират.

За да спим добре, а на сутринта да се чувстваме бодри и отпочинали, освен удобен матрак, трябва да спим и на ниска възглавница. Не трябва да спим завити през глава, за да може до нас да достига възможно най–много кислород. Задължително е преди лягане да проветрите добре помещението, в което ще спите. През деня проветрявайте редовно и вдигайте щорите, така че да влезе максимално много светлина. Кислородът и светлината не позволяват да се развият акари в матрака. По този начин ще удължите живота на вашия матрак с години. Не разливате течности и не се хранете върху него, за да не го зацапате.

Оставете отговор