<style>.lazy{display:none}</style> Как да разчетем етикетите на храните -
Здравословно

Как да разчетем етикетите на храните

Добре е да познавате, да четете етикетите на храните. По този начин ще запазите теглото си, тъй като много често се прекалява с калориите и вредните съставки в тях.
Има добри кантари, които са програмирани с хранителна информация, които биха помогнали да следите калориите във всяка храна.

Тези инструменти са доста полезни, но в случай, че ги нямате под ръка е добре да опитате съветите по-долу. Нещо повече, четенето на етикетите и изчисляването на калориите е най-точното решение, тъй като електрониката не винаги е точна.

С етикетите на хранителните продукти, можете да ясно да разберат размера и вида на хранителни вещества, които са влезли в употреба. Обикновено, тя съдържа информация за наситени мазнини, натрий, общото количество мазнини, фибри, и количеството холестерол за една порция.

1. Дозировка

Това е основният елемент, който ще видим в етикета храна. Размерът на порции, се посочва в етикета на храните – най-често се отнася за една порция.

Например, ако размера на една порция е равна на 54 грама, това би означавало, че трябва да измерите 54 грама и да не ги превишавате. Така да се каже, количеството на хранителни вещества, посочени в етикета на храните, е равно на количеството, което сте приели.

2. Хранителните вещества

Това се отнася до списък на наличните хранителни вещества в дадения етикет.

За да се разбере цифрова стойност на всяка една позиция, трябва да знаете, че “% дневна стойност”, показва всъщност въз основа на определена храна, съответства на препоръчваната дневна доза за една калория 2000.

Ако в случай, че сте закупили елемент, който е хранителна надбавка, различни от 2000 калории диета, просто трябва да се разделят определения размер от 2000 и ще бъде в състояние да се идентифицират “% дневна стойност” за хранителни вещества.

3. Състав

Това се отнася до списъка на съставките, които са били използвани за производството на продукта. Описът обикновено се състои от основните съставки, които имат по-голямо количество с тегло до най-малкото количество. Това просто означава, че действителното количество на храната включва най-голямото количество на основната съставка.

4. Твърдение върху етикета

Това се отнася за видове хранителни претенции на определена съставка в храните. Например, ако даден етикет казва, че храната е без натрий, тя е по-малко от 5 милиграма за цялата порция. При минимално или ниско съдържание на мазнини, в позицияа на съставките, всъщност означава че съдържа 3 грама мазнини или по-малко.

Всъщност, четене на етикетите на храните може да бъде много досадно и объркващо. Въпреки това, след като научите цаката, нещата ще станат лесни и ще придобиете добри навици.