<style>.lazy{display:none}</style> Любимо място за разходки и фотографии - водопада Скакля -
Туристическо

Любимо място за разходки и фотографии – водопада Скакля

Спорът който завихриха моите приятели, беше доста интересен, но малко безсмислен за самата мен. Главната тема беше, “Кой водопад е най-висок на балканския полуостров?”. Не разбирах защо трябва да спорят за неуспорими факти, а и какво значение има как го водят на книга, като е най-хубав от всички водопади, не само на полуострова ами в света. Аз го виждах така, те също така мислеха, но спорът им не преставаше!

”Скакля” е сред най-високите български водпади, по книга, защото не е постоянно течащ, но в последните 5-6 години не е съвсем така, водопадът си тече и то при това доста добре. Може би ако продължи в същия дух още 5-6 години, може и да го обявът официално за най-висок и да няма вече безсмислени спорове, но за сега фактите са съвсем други: Водопад “Скакля” при гр. Враца е най-високият непостоянен водопад в България. Може да е непостоянен, но пък е разположен е в един от най-живописните дялове на Стара планина – Врачански Балкан, сред вековни зелени гори и непристъпни скали, огласяни денем от птичи песни, а нощем от мелодичния глас на щурците. Бурната, пенлива и кристално чиста вода се спуска от 141 метра височина.

Водопадът впечатлява със своето величие и красота. През лятото водата му намалява почти до пресъхване, но пръските и, които падат вълнообразно по отвесната скала, пречупват слънчевите лъчи и в следобедните часове туристите Могат да наблюдават на няколко места цветовете на дъгата. Водопада е най-пълноводен през пролетта и след дъждове. Пътят към водопада тръгва от окръжната болница на град Враца и е доста стръмен и труден за преход. Шумът от падащата вода се чува далеч преди да се стигне самия водопад. Чувството да си на това място е невероятно. Пред себе си виждаш едно природно чудо, а обърнеш ли се назад се открива великолепната гледка към град Враца и околностите му,но трябва доста да се внимава, защото пропастта е доста голяма, а и скалите не са от най-сигурните, трябва да се ходи само по пътеките. Когато се изкачиш на самия връх, там от където се спуска водата, пред теб се разкрива една невероятна гледка пред която губиш ума и дума.Просто няма думи, които да опишат това природно чудо, то трябва да се види.

Тук може да разгледате маршрута, за да се доберете най-бързо до това приказно място за почивка и фотографии

Оставете отговор