<style>.lazy{display:none}</style> На разходка в Еленския балкан -
Туристическо

На разходка в Еленския балкан

Чували ли сте легендата за младата красавица Елена от с. Къпиново и за момъкът Самуил от Твърдица? Те били двама влюбени, които искали да се оженят. В деня на тяхната сватба турски разбойници ги нападнали, като главатаря им искал да вземе със себе си и Елена. Тя била категорична, че никога нямало да стане негова жена и никога няма да му даде сърцето си. Затова тя била убита при Конашкия мост. Нейният любим също имал нейната трагична съдба. Мястото където бил загинал днес се нарича „Самуилец”. Скърбящите родители на девойката се заселили на мястото, където сватбата била нападната, основали село, което кръстили на нейното име – Елена.

Днес към гр. Елена са присъединени много махали, превърнати в нейни квартали. Красивия и живописен град е разположен в полите на Еленския балкан, в приказната долина на Еленската река. А ако можехте да си представите само колко е красиво и романтично. Природата е толкова необикновена, просто е трудно с думи да се опише очарованието й. Тишина, тишина и пак тишина. Несравнимо удоволствие, което може само да се изпита. Чист и свеж въздух, вековни гори и скали, красиви гледки, спокойствие, възрожденски къщички, стръмни каменни улички, много забележителности и много погребана история в този балкан е това, което крие в себе си град Елена.

През 18-19 век Елена започва да се развива като културен, занаятчийски и търговски център, като е играел особено важна роля през Възраждането. Едни от най-известните паметници на града са църквата „св. Никола”,създадена още през 16 век, храмът „Рождество на Пресвета Богородица”,старата Часовникова кула, Петте разсуканови къщи(представляват пет долепени къщи една до друга с общ покрив) и още много други. Ще можете да се полюбувате на много неща, останали отпреди близо два века. Ще станете свидетели на толкова много прекрасни неща, струпани на едно място, които винаги ще помните. В близост до града се намира връх Острец, който вече е изгаснал и недействащ вулкан. Може да се отбиете и да се порадвате на Христовският водопад, още едно чудо създадено от природата. Интересно ще ви бъде да видите и огромния дъб с повече от 1300 годишна история, който има един дебел и нисък клон, наподобяващ хобот. Затова му и викат „Дървото- Слон”. Една разходка из Еленския балкан всекиго ще разведри. Аз мога да ви дам само един съвет: идете и се уверете сами в магичното влияние на Елена и нейната природа. Думите ми не стигат, за да ви опиша възхищението си.

Оставете отговор