<style>.lazy{display:none}</style> Националната среща-семинар на учителите -
Обучения

Националната среща-семинар на учителите

Вчера и днес в зала „Гросето“ се проведе шестата национална среща-семинар на началните учители. Издателство „Просвета“ беше спонсор на инициативата.

На събитието присъстваха преподаватели от академичната общност, което показва, че то се превръща в едно постоянно, мащабно и успешно начинание, което има своето бъдеще.

Мнението и присъствието на тези колеги е от особена важност, защото показва тяхната съпричастност към това, което правят началните учители, коментира Дани Първанова организатор на събитието. Срещата е полезна на преподавателите, заради възможността да споделят и обсъдят с колегите си добрите практики в работата си. Целта е по-достъпно образование, програма и учебници по-близки до децата, учебните часове да са приятни и за учениците и за учителите.

През първият ден на семинара беше обсъдено Гражданското образование. Темата беше представена от Силвия Цветанска зам-декан към факултета по педагогика – Софийски университет и автор на помагалото „Да бъдеш гражданин“. По нейна идея е направена и практическа част по помагалото, има и урок разработен и всеки от присъстващите учители ще премине през това обучение и ще получи сертификат.

Днес е малко по-занимателната част – обучение по „Квилинг“- представено от Боряна Петрова, учител в ОУ „Алеко Константинов“. Квилинг е техника, при която с помощта на нарязани лентички от хартия, завити по специален начин и след това може да се моделират – да стане картичка, грамота и нещо друго. Насочена е към това началния учител да го прилага в практиката си, било то за дребни подаръчета или да научи децата, те имат специален предмет в училище за такива занимания – „Домашен бит и техника“.

На семинара имаше и представяне на „Енвижън“. Това е продукт разработен е от млади български учени, студенти в техническия университет. С него те печелят международни награди, разработен е на базата на мулти пойнт технологията – един компютър с много мишки. Госпожа Йорданка Първанова е била на обучение и в момента СОУ „Любен Каравелов“ е единственото училище в Хасковска област което ползва този софтуер. На практика го ползват всички, ученици от начален курс или по-точно трети и четвърти клас. Единственото изискване е към хардуера на компютъра да бъда достатъчно мощен, за да обработва заявките на всички участници в обучението. Тази нова методика може да има голяма приложение в езикови школи, часовете по Информатика и Информационни технологии, обучителни центрове, курсове за преквалификация и много други места.

Оставете отговор