<style>.lazy{display:none}</style> Нос Калиакра – едно вълшебно място за почивка на морето -
Туристическо

Нос Калиакра – едно вълшебно място за почивка на морето

Нос Калиакра се намира на около 12 километра източно от град Каварна и около 60 километра североизточно от морската ни столица град Варна. Нос Калиакра е вдаден на 2 километра на вътре в морето. Името си носи заради красотата и магнетичността, която излъчва. В превод Калиакра означава Красив нос. Името е променяно няколко пъти през вековете. Нос Калиакра е природен и археологически резерват и е един от Стоте национални туристически обекта на България.

Нос Калиакра е една от първите защитени територии в България, също така през 1941 година нос Калиакра е обявен за природен резерват. Носа е известен с защитеността не само на сухоземна територия, но и на морска. Нос Калиакра е известен с това, че може да се наблюдават делфини, тюлени и различни видове птици.

Калиакра е известен с крепостта, датираща още от 5-6 век съхранена и до наши дни. Крепостта и местността са ставали обект на археологически разкопки не веднъж. С нос Калиакра се свързват много легенди, една от най-известните от които е легендата за четиридесетте български девойки, който завързват косите си една за друга и се хвърлят в морето, за да не попаднат в ръцете на османските поробители. Според легендата една от девойките е носила името Калиакра и по нейно име носа носи това име. Сега в началото на нос Калиакра има обелиск наречен Портата на четиридесетте девици в тяхна памет. Също друга известна легенда е за Свети Никола, които се е опитвал да избяга от османските настъпления, скрил се в пещерите, в последствие бил заловен, но с тази легенда се свързва и параклиса изграден на това място. Параклиса е реставриран и е предпочитано място за туристите да се докоснат до Господ.

От крепостта по десния бряг на Нос Калиакра се спуска алея водеща до една от пещерите, където се намира ново-изграден ресторант на два етажа предлагащ богат асортимент от български национални ястия и напитки за всеки вкус. Втората алея води до друга, по-малка пещера, в която е разположен малък музей с ценни и старинни археологически експонати.

Нос Калиакра предлага на туристите богато светлинно шоу, състоящо се от над 100 прожектора. Също така от нос Калиакра може да наблюдавате едни от най-красивите залези и изгреви.

А когато се наситите на тази вълшебна природа и неописуеми гледки, може да се насочите към някой от известните морски курорти. Само на 40-50 минути пътуване с автомобил се намира небезизвестния за българи и чужденци курорт Албена.

Курорта Албена е известен сред туристите от цяла Европа със своите отлични условия за семейна почивка, чудесни ресторанти, много условия за спорт, спа, балнеолечение, фитнес и културни програми. В хотелите на курорт Албена почивката минава бързо и безметежно, но спомените остават дълго. Вземете си фотоапарат и са наслаждавайте на почивката си. Стягайте багажа в куфарите и организирайте една незабравима почивка на северното черноморие.

Оставете отговор