<style>.lazy{display:none}</style> Село Триград - магично и истинско място -
Туристическо

Село Триград – магично и истинско място

Триград се намира на 24 км. южно от град Девин.

Всяка година тук в село Триград се стичат хиляди българи и чужденци привлечени от омайващите красоти на родният Балкан. За произхода на селцето и неговото име се разказват много истории и легенди. Една от тях е, че някога то е било древно тракийско селище ,наречено Три Ибрие – Три града като и до днес е запазило основното си име и за толкова векове дори веднъж не било променено. Не далеч от Триград били намерени тракийски могили, което свидетелства ,че в древността това място играело важна роля. Селцето също така било известно като една от двете столици на Тъмръшката република, а по време на турското робство било голямо и развито вакъфско селище. Триград на два пъти било опожарено през 1913г. по времето на двете големи войни- Балканската, а след това и Междусъюзническата война, но въпреки всичко успяло да оцелее. Днес в селцето живеят основно помаци, а по-малко християни.

Но знаете ли кое е най-поразителното нещо тук? Величествените върхове , които още малко и ще стигнат небето оградили отвсякъде малките къщички, покорно следващи извивките на земята. Безбродните гори, чиято свежест и ухание се усещат през всеки един сезон от годината. Смайващите гледки, които се откриват пред хоризонта карат всекиго да им се възхищава и никой да не отрича тяхното очарование. Тишината и нежната песен на птичките и уханието на горските цветя разнасящо се навсякъде.

Околностите на село Триград са изключително богати на природни забележителности. Едни от най-големите атракции за посетителите представляват Ягодинската пещера и пещерата Дяволското гърло, както и Харамийската, които се отличават със своята уникалност и неповторимост. Природният резерват „Шабаница” ще ви потопи в близо 200 годишната история на неговата букова-смърчова гора и ще ви разведе из прекрасните си места. Той се намира на 25 км. от селцето, но в никакъв случай не пропускайте да минете оттам. Местността Чаирите определено има какво да ви покаже от своите прелести и набързо да ви „опияни” със своите красоти. Чаирските езера и “Пияната гора” са едни от атракциите, които можете да видите тук. Но най- невероятният природен феномен представлява Триградското ждрело.Високи и стръмни скали, покрити целите с буйна дива растителност обграждат река Триградска и я следват чак до Дяволското гърло, откъдето тя минава, за да се влее накрая в река Буйновска.

Накрая мога да добавя, че всеки който все още не е ходил в село Триград трябва да поправи тази грешка, защото възможностите за отдих и спокойствие сред природата на селото са много и са изключителни. Тук ще се срещнете с чудни и необикновени места, в които просто ще се влюбите. Изживяването е неповторимо, а спомена остава завинаги.

Оставете отговор