<style>.lazy{display:none}</style> Зимните спортове и здравето -
Здравословно

Зимните спортове и здравето

Зимата настъпи и вместо да си стоим вкъщи омърлушени, можем да се възползваме от разкошните условя за спорт и забава. Упражненията през зимата са благоприятни за сърдечно-съдовата система и горят много калории. Като сме навън, също подсилваме способността на тялото да произвежда необходимия витамин Д, дори ако само лицето и ръцете са изложени през заоблачен ден. Когато нивата на витамин D са ниски, е по-голям рискът от депресия, рак, диабет и остеопороза. Затова е важно и през този сезон да можем да прекарваме време навън, движейки и забавлявайки се.

Задължително е да загреете, преди да се захванете с какъвто и да е спорт, особено когато е студено. Така кръвоносните съдове няма да бъдат свити и ще предотвратите контузии. Правете леки аеробни упражнения, чрез които движите цялото си тяло, като бързо ходене или тичане 5-10 минути. Може също да правите разтягания, които разширяват белите дробове и разгръщат ребрата. Изберете вида на разтяганията в зависимост от спорта, който ще практикувате. Примерно, ако ще карате зимни кънки, първо стъпвайте от една страна на друга, имитирайки движенията при кънките.

Винаги е добра идея след като приключите с тренировката, да направите статично разтягане на мускулите, които сте натоварили за поне 30 секунди.

Целта е да се прекара поне половин час в активна физическа дейност през повечето дни от седмицата. Въпреки че спортът е удоволствие, не се надценявайте. Осигурете си натоварване, при което няма да се контузите. Следете как се чувства тялото ви и бъдете внимателни, особено ако се захващате с нов вид физическа дейност.

Спортовете подредени по количеството калории, изгаряни за час за човек с тегло 68 кг

Снегоходене

Гори: 572 кал./час

Упражнява: бедра, прасци, колена, ръце, седалищни мускули.

Новите карбонови и титанови снегоходки са по-леки и абсорбират натоварването. С такива ходенето в проломи и гори се превръща в истински кеф. Снегоходенето може да замести тичането и е много по-нежно за ставите, като позволява свободно движение през заснежените пътеки. За да упражните повече горната част на тялото, използвайте щеки.

Крос-кънтри ски

Гори: 572 кал./час

Упражнява: рамене, ръце, бедра, седалищни мускули.

Този спорт е считан за едно от най-мощните упражнения за тялото, защото въвлича цялото тяло, за да се направи движението срещу съпротивата на снега. За да увеличите скоростта, вдигнете ръцете си на нивото на раменете, докато карате.

Хокей

Гори: 560 кал./час

Упражнява: рамене, ръце, бедра, седалищни мускули.

Този динамичен спорт може да изгори купища калории, докато се забавлявате с приятели. Не забравяйте да носите каска и протектори, за да избегнете опасни контузии на леда.

Шейна

Гори: 500 кал./час

Упражнява: цялото тяло, особено седалищни мускули и бедра.

Нека подновим детските спомени с този забавен начин да се насладим на зимното време. Заедно с превъзбудата от бързото спускане по хълмовете и тегленето на шейната нагоре по склона прави шейната едно страхотно упражнение за цялото тяло. Не си почивайте след всяко спускане, правете по няколко спускания в серии.

Зимни кънки

Гори: 425 кал./час

Упражнява: бедра, седалищни мускули, прасци.

Страхотно е, че има много ледени пързалки, които са на открито и така, заедно с упражнението, може да си набавите и витамин Д. Носете си дрехи на слоеве, които да са подходящи, ако се изпотите в студеното време. Обиколките дори с умерена скорост са добро аеробно упражнение, което стяга мускулите. Увеличете скоростта, ако искате една наистина добра тренировка.

С толкова много и прекрасни зимни спортове може всеки месец да изпробвате нов. Може да си набавите екипировка втора ръка от някой пазар и да направите разумна инвестиция за здравето си. Не оставяйте мързела да ви затвори вкъщи, а се наслаждавайте на снега, с различни спортове, докато сте с приятели или се отпускате сами.

Оставете отговор