<style>.lazy{display:none}</style> SEO оптимизация – базови знания за начинаещи -
Маркетингово

SEO оптимизация – базови знания за начинаещи

В тази статия ще се опитам да ви обясня какво представлява seo, и как вашия сайт да се появи на първите мяста в google при търсене на ключови думи, свързани с вашите продукти или услуги. Искам да ви предупредя още в началото, че seo се гради бавно и е възможно да отнеме дълго време, докато получите желаните резултати. Нямам претенции за изчерпателност, понеже по темата може да се изпишат книги. Тук съм написал основните и базови положения, които да бъдат отправна точка и които ако спазвате си гарантирате „добро отношение“ от страна на търсещите машини.

Ето и какви са основните seo „стандарти“:

  • – Гледайте да пишете уникално съдържание поне веднъж седмично, а колкото по-често, толкова по-добре. Също никога не го копирайте.
  • – Използвайте h1, h2, h3, h4 тагове за вашия сайт в съответния ред и в тях сложете думата, за която се борите.
  • – Title тагът е най-важният – не само, че казва на търсачките като Google за какво е сайтът, но и помага за ориентирането на потребителят. Гледайте да не използвате един и същ title таг на няколко страници. Ако притежавате онлайн магазин за мода, техника или дори детски играчки се опитайте да заснемете свои авторски снимки. Не е толкова трудно да заснемете всичките 150-200 модели дамски чанти, колани, лаптопи и смартфони или детски шейни, пъзели и кутии с конструктори Лего. Ако предлагате дамска и мъжка мода като рокли, ризи, булченски рокли, абитуриентски рокли, обувки и други е малко по-сложни и скъпо, понеже ще имате нужда от няколко красиви модела.
  • – Използвайте alt и title за картинките – така дори картинката да изчезне, дизайнът няма да се прецака и реално ще заема пространство. Освен това windows поддържа функцията за произнасяне на описанието на картинката – предназначено е за хора с очни проблеми. Използването на Alt помага и на търсещите машини, защото те не могат да четат какво пише на картинката.
  • – Повечко линкове към вашия сайт, ще помогне за по-бързото му индексиране и по-доброто му класиране. Някои SEO специалистите казват: “Content is king, Link is queen” – е това не е много правилно според мен, защото съм виждал сайтове с много уникално съдържание, малко линкове и общо взето не се класират добре. Линкове можете да получавате от директории, блогове, размяна с конкуренти на линкове (тематични) , трипосочна размяна на линкове и други.
  • – Robots.txt – използвайте го внимателно. Също така имайте предвид, че директивите в него са само пожелателни и не гарантират, че ботовете няма да „надникнат“ от любопитство, за да разгледат.
  • – Sitemap.xml – изключително важна част от SEO оптимизацията. Винаги го правете дори сайтът ви да е от 5 странички.
  • – Мета тагове – използвайте meta description. Дори да не помага за SEO, поне показва на потребителят за какво става дума. Не използвайте един и същ meta desciption.
  • – Подобрете скоростта на зареждане на сайта си. От скоро Гугъл леко загатват, че page speed е важен за доброто потребителско изживяване и е индиректен фактор в SEO. Така че ако искате да се харесате и на потребители и на търсачки, направете сайта си максимално бърз.
  • – Не на последно място се погрижете за доброто изживяване на мобилните потребители. Смартфоните стават неделима част от живота ни. Почти всеки притежава смартфон, таблет или лаптоп. Когато вашия сайт е пригоден да изглежда добре и на малки екрани с по-ниска резолюция, може да сте сигурни че ще спечелите сърцата на посетителите и на ботовете.

Според мен това е всичко нужно за една добра начална сео оптимизация. Разбира се има и хитринки, които ще опиша в някоя от следващите статии, свързани с темата за SEO.

Важно е да се придържате към легалните методи за оптимизация и позволените техники. Повече може да научите в блога на Гугъл за SEO и добри практики, които да помогнат за откриваемостта на сайта и бизнеса ви.

Желая ви успех, много трафик и доволни клиенти

Оставете отговор