<style>.lazy{display:none}</style> Какво е общото между косата и Индия? -
Интригуващо

Какво е общото между косата и Индия?

В коя област Индия заема първо място в световния бизнес? Този въпрос често се задава и на индийските деца от първоначалните училища. И отговорите разбира се са различни. Всички знаят, че Индия е водещ износител на обработени диаманти и различни подправки, които превръщат и най-простите ястия в изискани вкусотии.

Но за косата, това никой не би се сетил.

За това “перо” в индийския износ знаят малко хора по света, а дори и в самата Индия. А Индия е на първо място на планетата по износ на коси, които както се оказва са ценни суровини.

Всяка година от Индия към страните от Югоизточна Азия и Европа се отправят хиляди тонове коси. В ръцете на опитни професионалисти, те се превръщат в перуки, преработват се на химикали, които се използват за добавки в парфюмерията или за кулинарни подправки. Износът на коса успява да донесе значителен приход в индийската хазна.

По какъв начин се снабдяват със суровини тези уникални предприятия? Как се осигурява износът в чужбина?

Оказва се по доста необикновен начин. Косите се доставят от храмовете в Южна Индонезия – Тирупати, Тирукани, Палани и др. За жреците от храмовия комплекс Тирупати доставките са доста изгоден бизнес. В този храм ежегодно идват над 25 млн. души, за да подарят кичурите си на Бога, в знак на признателност, че съдбата им е поела в положителна насока.

За това им помагат над 600 майстори на бързото подстригване, които се трудят на няколко смени. На най-опитните им трябват само 4 мин. за подстригването на една глава. Така тази дейност носи приходи на храма, чрез търгове на стойност 5.6 млн. долара.

Но индийските продавачи на коси се снабдяват със суровини не само от храмовете. Ролята на доставчици играят и многобройни фризьорски салони, които само в Мадрас са над 2000. Бързоноги деца наети, като агенти от фирмите износители, събират коси от фризьорите, като в замяна на това ги снабдяват с бръсначи, ножици и други и фризьорски инструменти.

Според оценките на специалистите в областта индийската коса е по-тънка от китайската и повече прилича на европейската и американската, затова клиентите я предпочитат. Така това “перо” на индийския износ има изключително добра перспектива.

Оставете отговор