Най-важните функции на съвременните мобилни телефони

Кои са най-важните характеристики на съвременния мобилен телефон? Тази статия ще ви даде общ преглед на основните функции, които трябва да търсите при избор на нов смартфон. Ще обсъдим живота на батерията, RAM и камерата. След като прочетете тази статия, ще можете да изберете нов телефон и да започнете да се наслаждавате на многото му предимства. Но преди да преминем към подробностите, нека да разгледаме набързо някои от най-често срещаните характеристики на съвременните мобилни телефони.

функции на съвременните мобилни телефони

RAM и ROM памет

RAM и паметта на смартфона са най-важните компоненти на всяко съвременно мобилно устройство. RAM съхранява данните, които телефонът ви използва в момента. Предотвратява пречки в скоростта на съхранение. Когато стартирате приложение, данните се зареждат в RAM и след това се прехвърлят в кеш паметта на процесора. Това позволява на телефона да е по-бърз, докато изпълнява повече задачи. Ако телефонът ви има достатъчно RAM, можете дори да работи в стил Windows.
Топ моделите смартфони започнаха да използват DDR4 памет. Това означава, че скоростта на копиране на RAM е преминала от 5000 MB/s до осем до девет гигабайта в секунда (MB/s). Дори нискобюджетните телефони може да имат само 16 MB/s RAM и да имат живот на батерията само няколко часа. Днешните смартфони имат 12 GB RAM, над 1 TB вътрешна памет и до 64 MP камери.

Памет на телефона

Камера

Съвременните мобилни телефони са много популярни с функциите на камерата и е лесно да разберете защо. Въпреки че на ранните телефони липсваха опции за качване на снимки или локално прехвърляне, повечето от тях имаха интернет връзка. Днес камерите са интегрирани в смартфони и повечето модели се предлагат с редица други функции, като GPS и Wi-Fi. Телефоните с камера за първи път станаха популярни в Европа около 2003 г. Но дори моделите без камера имаха външна камера, която можеше да изпраща снимки. Въпреки че не са толкова сложни като днешните камери, тези устройства все още са сравними по качество с по-старите телефони с камера и предлагат VGA резолюция.
Камерите на съвременните мобилни телефони могат да съхраняват мултимедия във външната памет на телефона и могат автоматично да споделят снимки чрез инфраструктурата за споделяне, интегрирана с мрежата на оператора. Изобретяването на телефона с камера революционизира фотографията, позволявайки нови форми на гражданска журналистика и изобразително изкуство. Освен това даде възможност на всеки да документира живота си и да го сподели чрез Facebook, Инстаграм или блогове.

Камера на смарнфона

Безжично зареждане

Сред най-важните характеристики на съвременните мобилни телефони е възможността за безжично зареждане на вашия телефон. Безжичното зареждане става възможно чрез използването на индукционни бобини, които са вериги от медна жица, които са интегрирани в съвместими телефони и станции за зареждане. Тази намотка действа като трансформатор и прехвърля енергията от зарядната станция към батерията на телефона. Тази технология позволява бърз и удобен начин за зареждане на вашия телефон.
Безжичното зареждане е възможно благодарение на нова технология, наречена Qi. Qi е световно призната технология, която позволява на вашия телефон да се зарежда без USB кабел. Qi-съвместимите телефони разполагат с примка от тел на задния капак. Безжичните мобилни зарядни устройства съдържат друга верига от проводник, която се изравнява с първата верига от проводник, за да създаде магнитно поле, което предава енергия от предавателя към приемника. В допълнение, Qi-съвместимите устройства разполагат с функции за безопасност за предотвратяване на прегряване. Такава новаторска функция присъства и в новия XIAOMI 12, за който ще поговорим по-късно.

Безжично зареждане

QWERTY клавиатури

QWERTY клавиатурата е популярна и днес, но е рядкост за съвременните мобилни телефони. Все още можете да намерите тези телефони, но те са по-малко елегантни от техните копия със сензорен екран. Ако обаче търсите телефон с QWERTY клавиатура и възможности за сензорен екран, може да помислите отново. Прочетете, за да разберете защо сензорните екрани са бъдещето на писането на мобилни телефони.
Днешните смартфони до голяма степен се отказаха от физическата клавиатура, която беше основна характеристика на всички мобилни телефони само преди няколко години. Вместо това много използват технология със сензорен екран или екранна „мека“ клавиатура, която наподобява класическата клавиатурна подредба QWERTY. Въпреки че тези клавиатури имат 26 клавиша, те може да изглеждат твърде малки и тромави, за да се поберат в малкия екран.

Сензори за пръстови отпечатъци в дисплея

Въпреки че сензорите за пръстови отпечатъци в дисплея бяха въведени за първи път на смартфони през 2017 г., те се превърнаха в опора на моделите от висок клас, като много производители вече пускат свои собствени версии. Най-новите модели смартфони разполагат с по-големи повърхности за сканиране, които са много по-трудни за заблуда. Дори дъждовните капки и мокрите ръце няма да заблудят тази технология, което означава, че вашият смартфон може да се отключи по-бързо от всякога.

Скенерите за пръстови отпечатъци са сред най-полезните функции на съвременните мобилни телефони и с всеки изминал ден стават все по-популярни. Смартфон с тази технология може да отключи устройството с просто докосване с пръст. Телефонът разпознава отразената светлина от пръстовия отпечатък и след това я измерва, за да създаде 3D карта на пръстовия отпечатък. Тъй като тази технология работи дори когато устройството е в режим на готовност, това е едно от най-удобните мобилни устройства.

Xiaomi 12

Както ще видите от видео ревюто по-долу, един от най-добрите модели за изминалата година е XIAOMI MI 11 5G 256GB / 8GB. Него може да откриете в категорията със смартфони на XIAOMI и както ще се убедите от техническата информация, това е един чудесен флагман с много балансирани параметри, които ще задоволят дори най-взискателните потребители. XIAOMI MI 11 и неговият пряк наследник XIAOMI 12X и XIAOMI 12 Pro разполагат с мощен процесор и  предостатъчно оперативна памет, които биха задоволили дори феновете на мобилните игри. Естествено XIAOMI 12 Pro със своите впечатляващи 256 GB памет и 12 GB RAM ще бъдат както настоящето така и бъдещето в стандарта за качествени смартфони. Този модел на XIAOMI отговаря на всички изисквания, описани по-горе в статията: сензор за пръстови отпечатъци вграден в екрана, мощна 4600 mAh батерия, отлична камера, която предоставя невероятно изживяване с параметри 50+50+50 MP, безжично зареждане, чудесен AMOLED екран с честота на опресняване 120 Hz и наистина огромна резолюция 3200×1440 Px.

Избор на правилните функции

Mobile Point е много популярен магазин за мобилни телефони, не само в София, а и в цялата страна. Ако не сте сигурни какви екстри търсите в новия си телефон, винаги можете да посетите магазина и да се възползвате от професионална консултация. Много от техните клиенти споделят положителни отзиви не само за персонала, но и за качеството на продуктите.

You must be logged in to post a comment.