<style>.lazy{display:none}</style> Pixelbook - новият ултра ултрабук от Google е вече тук -
Технологично

Pixelbook – новият ултра ултрабук от Google е вече тук

Поредната приятна изненада от Google – нарича се Pixelbook. Буквално преди дни – на 3-ти октомври на изложението
Това е ултра портативен ултрабук, разработен да ви съпътстват през целия ден, както и да ви предложи постоянно високо ниво на качество. Хардуерът заложен в Pixelbook обединява много иновативни компоненти и благодарение на малкия си размер е идеален да го вземете със себе си, където и да сте.

Пълна техническа информация и цени на Pixelbook може да намерите в специализирания сайт на Гугъл за продукта тук https://store.google.com/gb/product/google_pixelbook

Кратко представяне

От компанията Гугъл твърдят, че това е най-производителния ултрабук от тяхната серия Chromebook, но да видим дали това е така.

pixelbook технически характеристики

Процесор

„Мислителят“, на който се разчита за всички процеси е 7-мо поколение Intel® Core™ i5 или в по-скъпия вариант i7 процесор. Във всички случаи, за да се постигне висока ергономия и надежност ще се заложи на енергоспестяващи процесори от серията Intel Kaby Lake. Най-вероятно това ще бъдат процесори подобни на новоизгрялите звезди Intel i5-7360U, i7-7500U и i7-7660U. Най-новите процесори от тази серия разчитат и на иновативната вграде графика Iris™ Plus Graphics 640 и още по-добрата Iris™ Plus Graphics 650

Видео карта

Като заговорихме за видео производителност и наслада от качествена мултимедия то се предполага че тя ще бъде интегрирана в процесорите, но няма да бъде нищо по-слабо и „старо“ от HD Graphics 620, което от своя страна гарантира наистина невереотни изживявания дори при дисплеите с висока резолюция като 4k


Видео представяне на възможностите на Pixelbook

RAM

– Оперативната памет, с която ще бъде оборудван Pixelbook е в два варианта с 8GB или 16GB DDR4 RAM. И в двата случая това е предостатъчно количество, имайки предвид че става дума за ултрабук. Дори аз не виждам особен смисъл от 16GB версия, като отдавна е ясно, че Chromebook не е лаптоп за тежки натоварвания или сериозни професионални предизвикателства.

Твърд диск

Тук понятието е неправилно използвано, понеже твърдия диск сам по себе си е остаряла и бавна технология за трансфер на данни. Така или иначе за файлов носител Pixelbook ще разчита на най-бързите SSD устройства, свързани към най-перспективната шина за момента NVMе. Тази алтернатива на PCIe шината осигурява до няколко пъти по-бърз трансфер на данни между отделните устройства, свързани на дънната платка. За момента това осигурява най-бързия файлов обмен, а както знаем дълги години SATA дисковете бяха най-голямата тапа и всички забавяния при работата на компютъра или лаптопа се дължаха именно на тези остарели технологии.

pixelbook поглед отблизо

Дисплей

В ултрабука на Google е вграден отново отличен дисплей – диагонал 12.3 инча с резолюция 2400×1600 px и плътност 235 ppi. Това Quad HD LCD досплей, но за сега не е ясно от какъв тип е самата матрица. Ще бъда приятно изненадан ако бъде IPS или някоя от всичките възможни вариации. По преценка на специалистите от Google няма да се изложат и да направят компромис и ще заложат отново на най-добрите матрици за дисплеи като AH-IPS или IPS-Pro

Батерия

От Гугъл обещават до 10 часа автономна работа на батерия. Склонен съм да се доверя, като тук винаги нещата са относителни. Капацитета на батерията при Pixelbook е 41 Whr и при максимално натоварване автономността може да спадне с 15-25%, но това отново ще ви гарантира почти един работен ден без кабели и зарядни.

https://www.youtube.com/watch?v=y8hTxocaxdo
Официалната реклама на Pixelbook

Външен вид и дизайн

Ултрабукът на Гугъл има много приятно излъчване. Визията е микс от заложени семпли форми, чистота на материалите и модернистичен потребителски интерфейс. Следвани са новите трендове, по които работят и другите играчи като Macbooc на Apple и Surface на Microsoft. Цветът за сега ще бъде само сребристо-сив.

pixelbook - начини на ползване

Ползваемост

Pixelbook ще може да се използва в 4 вариант, подобно на другите хибридни устройства. Вариантите са: като стандартен лаптоп, разтворен на 180 градуса, сгънат като таблет и полуотворен като пирамида.

Свързаност

Накрая остана да споменем няколко думи и за възможностите за комуникация. Компактните размери на ултрабук устройствата ни лишават от пълния набор портове за комуникация, но в Google Pixelbook те са достатъчно. Хромбукът е екипиран 2 USB порта от тип USB-Cs, чрез които може да зареждате и външни устройства. Има 3.5 mm жак за слушалки и изход за 4k външен дисплей. За комуникация може да разчитате на качествена 720p високофреймова камера, както и на бързи Wi-Fi и Bluetooth стандарти.

Цена за Pixelbook

Pixelbook все още се предлага в лимитирани количества само за определени държави. Кога ще видим ултрабукът на родния пазар е рано да се прогнозира. Може да бъде в самия край на годината или началото на 2018 г. За момента цената на Pixelbook варира според техническите показатели от $1200, $1400 до $1750. Имайки предвид всички показани иновации, бързината на устройството, качеството и гаранцията от голяма компания като Google то тази цена на Pixelbook е съвсем оправдана за устройство от такъв клас.

В заключение

И този път от Google ни изненадват с ултра ултрабук, над нивото на сегашните технолгични джаджи като лаптопи и таблети.


Поглед над Pixelbook, заедно с официалния стилус на google