<style>.lazy{display:none}</style> 7 най-нездравословни храни, които трябва да избягвате -
Здравословно

7 най-нездравословни храни, които трябва да избягвате

Консумирането на “лоша” храна може да Ви накара да се чувствате като парцал, да напълнеете и да си докарате всякакви здравословни проблеми.

Това са 7-те нездравословни храни, които трябва непременно да избягвате.

ДОБАВЕНА ЗАХАР И/ИЛИ ФРУКТОЗА

Сигурно не се учудвате да откриете захарта на първо място в списъка на много продукти.

През последните няколко десетилетия захарта се счита вредна, защото осигурява само празни калории… и това е вярно. Рафинираната захар има много калории, а никаква хранителност.

Но това е само върхът на айсберга. Нови данни свързват захарта със заболявания, които убиват милиони хора: затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и даже рак (1, 2, 3, 4, 5).

Едно ново проучване (new study), което излезе наскоро разкрива как захарта може да доведе до напълняване. Калориите във фруктозата (50% от захарта е фруктоза) не засищат (6).

Има причина да бъде толкова трудно да се отървем от захарта. Тя е пристрастяваща и води до един порочен кръг на непреодолимо желание и преяждане (7, 8). Стимулиране на апетита и пристрастеност, които водят до непреодолими желания и преяждане… това е рецептата за катастрофално напълняване.

Извод: Избягвайте всякакви плодови сокове и подсладени напитки, сладки лакомства и дори сушени плодове. Сиропът от агава не е по-добър от захарта. Четете етикетите!

ЗЪРНЕНИ ХРАНИ – СПЕЦИАЛНО ГЛУТЕНОВИТЕ ЗЪРНЕНИ ХРАНИ

Съществуват редица доказателства, че хората, даже и онези, които не страдат от цьолиакия, не реагират добре на храни, които съдържат глутен.

Да, това се отнася също за „полезните за сърцето” пълнозърнести продукти, които всъщност изобщо не са толкова здравословни. Едно проучване разкрива, че пълнозърнестите продукти могат да повишат нископлътния LDL (лошият холестерол) с цели 60%(9).

Пълнозърнестите продукти също така имат висок гликемичен индекс, което води до повишаване нивото на кръвната захар – една въртележка, която ви кара да изпитвате непреодолимо желание за още нещо високовъглехидратно малко след като се нахраните (10).

Науката трупа доказателства, че “чувствителността” към глутен се среща често при хората. Глутенът има вреден ефект върху храносмилането и други аспекти на здравето даже при индивиди без цьолиакия (11, 12, 13, 14).

Проучвания (Studies) върху нисковъглехидратни диети (които елиминират захарта и нишестени храни като зърнените) показват, че хората, които искат да отслабнат или пък страдат от метаболитни заболявания, трябва да избягват ВСИЧКИ зърнени продукти, които са най-големия източник на въглехидрати в храната (13, 14).

За физически активните хора, които няма нужда да отслабват, няма доказана причина да елиминират по-здравословните, безглутенови зърнени храни като ориз и овес.

В крайна сметка се оказва, че зърнените храни НЕ съдържат никакви важни нутриенти, които да не можем да си набавим в по-големи количества от животински храни и зеленчуци.

Извод: Всеки, който е загрижен за здравето си, трябва да избягва глутенови зърнени храни, особено пшеница. Здрави хора, които няма нужда да отслабват, могат да консумират някои безглутенови зърнени храни като ориз и овес.

TРАНС МАЗНИНИ

Tранс мазнините, известни също като „хидрогенирани” или „частично хидрогенирани” мазнини, са ненаситени мазнини, които са химически модифицирани, за да се удължи срока на годност и да останат твърди на стайна температура.

Tози процес изисква водороден газ, високо налягане и е просто ужасен. Не е ясно как някой си е помислил, че тези изкуствени, индустриални мазнини могат да бъдат подходящи за консумация от хора.

Транс мазнините повишават нивата на нископлътния LDL холестерол, понижават HDL (добрия) холестерол, увеличават мастната тъкан в коремната област и могат да доведат до различни сериозни здравословни проблеми (15, 16, 17).

Извод: Избягвайте транс мазнините като че ли животът Ви зависи от това (а той наистина зависи). Маргаринът, например е транс-мазнина.

РАСТИТЕЛНИ (СЕМЕННИ) МАЗНИНИ

Описвани често като здравословни храни, семенните и растителните мазнини като маргарина и слънчогледовото олио, са крайно неестествени за човешкия организъм, тъй като те не са били достъпни до скоро в историята на еволюцията.

Тези мазнини съдържат прекалено голямо количество омега-6 за сметка на омега-3 мастни киселини. На нас ни трябва Omega-6 и Omega-3 да бъдат в известно съотношение, за да осигурим оптималното функциониране на организма.

Консумирането на твърде много Omega-6 и твърде малко Omega-3 може да доведе до възпаление – водеща причина за много от съвременните здравни проблеми.

Полиненаситените мазнини също така се окисляват лесно поради изобилието от реактивни двойни връзки, които съдържат. Свръх консумацията на преработени растителни и семмени масла могат да доведат до системно възпаление, сърдечносъдово заболяване и даже рак (18, 19, 20, 21, 22).

Извод: Избягвайте свръх консумация на Omega-6 мазнини като избягвате консумацията на масла от семена и растения (зехтинът е изключение). Вместо това повишете приема на Omega-3 от мазна риба или рибено масло от черен дроб на треска.

ИЗКУСТВЕНИ ПОДСЛАДИТЕЛИ

Даже и съставките, които нямат калории, могат да бъдат вредни и това е валидно особено за изкуствените подсладители.

Консумацията на изкуствени подсладители се свързва трайно с преждевременно раждане и различни заболявания като метаболитен синдром, затлъстяване (иронично) и диабет тип ІІ (23, 24, 25).

Съществуващите епидемиологични проучвания не доказват, че изкуствените подсладители са причина за заболяванията, но докато не се появят контролирани изпитвания, които да доказват тяхната безопасност, препоръчваме да ИЗБЯГВАТЕ изкуствените подсладители.

Ако трябва да използвате подсладител, изберете стевия. Стевия може да подобри гликемичния контрол при диабет и да понижи нивото на кръвната захар (26, 27).

Извод: Изкуствените подсладители не са ДОКАЗАНО безопасни и са потенциално вредни.

ВСИЧКО С ЕТИКЕТ “НИСКОМАСЛЕН” ИЛИ “ДИЕТИЧЕН”

Маркетинг отделите на големи компаниите за пакетирани храни са безсрамни лъжци… и за съжаление лъжат безнаказано.

Даже продукти, които се продават за деца като здравословни, с етикети като „диетичен”, „нискомаслен” или „пълнозърнест”, често пъти са просто един високо-захарен, високо-пшеничен, преработен боклук.

Извод: Четете етикетите. Даже храни с етикет “здравословно” често се оказват преработени боклуци. Ето тук може да намерите 20 факти за храненето, които би трябвало да са близо до здравия разум (но не са)

ХРАНИ, КОИТО СА ВИСОКО ПРЕРАБОТЕНИ

Храните, които са високо преработени, имат ниско съдържание на нутриенти и високо съдържание на нездравословни съставки и изкуствени химически вещества.

Ако списъкът на съставките съдържа повече от пет неща или нещо, което не знаете какво е, продуктът вероятно не е полезен за Вас. В тази статия можете да откриете примерни етикети на някои често срещани продукти.

Истинската храна няма нужда от списък на съставките. Истинската храна Е съставката.

Едно лесно правило за запомняне: “Ако има вид на фабрично произведено, не го яжте”!

Оставете отговор