<style>.lazy{display:none}</style> Геймърски лаптоп Dell XPS 16 -
Технологично

Геймърски лаптоп Dell XPS 16

Този геймърски лаптоп е специално проектиран за тези, които искат мощ, стил и нови технологии. Ако обичаш да те забелязват, метално-коженият корпус на лаптопа ще насочи всички погледи към теб. Маниашкият дизайн в комбинация с поддръжката на Full HD разделителна способност (1080p) и високопроизводителни компоненти правят това желан от всички лаптоп. Основният въпрос е, струват ли си всички тези екстри, за да дадеш по-високата цена по време на криза? На този въпрос ще се опитаме да ти отговорим в следващите редове.

Една примерна конфигурация за феновете на мощните геймърски лаптопи:

 • Core2Duo 2.4 GHz (P8600)
 • 4 GB DDR3 RAM
 • 320 GB HDD 7200 rpm
 • ATI Mobility RADEON HD 3670 (512MB)
 • 16” Full HD екран

Ревю на Dell XPS 16

Външен вид

Dell има голям напредък в това отношение през последните 2 години. С излизането на серията XPS, Dell се сбогува с имиджа си на грозни, квадратни, но функционални лаптопи, като новите модели предлагат и впечатляващ външен вид. Корпусът на конкретния модел е от магнезиеви сплави, малко алуминий и пластмаси, както и кожено покритие от единия край – в основата на екрана. Това е доста удобно, понеже позволява по-лесното носене на лаптопа – кожата осигурява по-добро захващане. Лаптопът е доста здрав и едва ли ще има сериозни щети, ако го изпуснеш от бюрото.

За разлика от повечето преносими компютри, при този има само едни панел за добавяне и замяна на компоненти от долната част. Така ако искаш да смениш само твърдия диск, ще трябва да махнеш 10 болтчета и целия капак отдолу, а не – както е при други модели – съответно 4 болта и малко капаче.

Дисплей

16-инчовият дисплей с висока резолюция е просто страхотен. Изработен е по подобрена технология (RGBLED), която осигурява по-богати и наситени цветове и отличен контраст – важни условия, за да се насладиш на филмите с висока резолюция, които можеш да пускаш на вграденото blue-ray устройство. Ъгълът на виждане позволява 3-4 човека да гледат един до друг без видимо изкривяване на картината и без спорове кой да е по средата. Има леко изкривяване ако го гледаш отдолу или отгоре (повече отдолу), но освен ако не смяташ да гледаш филм легнал на земята, докато лаптопът е на бюрото, няма да имаш проблеми с това.

Проблемът при дисплея е, че се предлага само в glossy-вариант, т.е. най-добре да го гледаш при по-глухо осветление. При директна слънчева светлина не се вижда почти нищо. Ако още живееш в мазето на вашите, това няма да ти е проблем.

Клавиатура, тъчпад

Клавиатурата е много добра, клавишите са “пълноразмерни”, като няма numpad, което не е изненада при този клас геймърски лаптопи. Писането е приятно, има си и осветяване, което е много добра новина за нощните птици.

Тъчпадът е на Synaptics, които са доста разпространена марка. Като цяло е доста добър. Единствената забележка е към размера – малък е на фона на лаптопа. Бутоните му се кликат лесно и удобно, ако те кефи да ги ползваш.

Също както и при Dell Studio 17, тук има медия бутони, които са чувствителни на допир.

Портове и жакове

Броят на портовете е впечатляващ дори за този клас геймърски лаптопи. На предната част са инфрачервения порт и индикаторните лампички, отляво има VGA порт, жак за антена, LAN порт, DisplayPort, HDMI, 2 USB-та, микрофон и 2 жака за слушалки; отдясно – ExpressCard слот, четец за карти, FireWire, оптично устройство без чекмедже, хибриден USB/eSATA порт и жак за захранване.

Наличието на HDMI винаги е добра новина, а допълнителният порт за монитор е приятна екстра. Двата жака за слушалки са много добра идея и ако няма смущения в звука, ще е готино да можеш да гледаш филм с приятел/ка.

Звук

Високоговорителите са разположени от двете страни на клавиатурата и звукът от тях е много добър. Качеството му е достатъчно добро за гледане на филми и слушане на подкасти. Можеш да пуснеш любимо клипче от youtube на колегата в офиса и всички ще могат да го чуят – дори да не искат.

Производителност

Мощният процесор, 4те гигабайта DDR3 памет и бързият твърд диск осигуряват много добро представяне на геймърския лаптоп. Като добавим и големия екран, и отделна видео карта, получаваме компютър, който всеки би искал да притежава. На тестовете за производителност лаптопът се представя повече от добре като задминава всички или почти всички други лаптопи в своя клас. На теста 3DMark06, който е най-важен за геймърски лаптоп, оценката е 4855, с която задминава моделите на HP, Sony и Asus. Оценката е получена при тест на 1280х800. При 1920х1080 оценката е 3501. Преведено на български това значи, че всички игри ще вървят добре на този лаптоп, проектиран за игри.

Охлаждане и шум

Охлаждането е слабото звено в този лаптоп. При интензивна работа с процесора и видео картата, долната част загрява толкова много, че предизвиква неудобство ако го държиш на краката си. Колкото до шума – такъв почти липсва. Твърдият диск, оптичното устройство, вентилатора – всички работят безшумно или с много малко шум. Е, поне през първата година.

Живот на батерията

Стандартната батерия е 6-клетъчна и осигурява около 2 часа живот на батерията. Предлага се и вариант с 9-клетъчна батерия, която е малко по-тежка и малко по-скъпа, и удължава издръжливостта на около 3 часа. Тези времена са малки в сравнение с по-масовите лаптопи, но за 16-инчов геймърски лаптоп с подобни характеристики са по-скоро добри. Още повече, че едва ли ще прекараш много време далеч от контакт с толкова голям лаптоп.

Заключение

Ако търсиш мощна мултимедийна машина, на която да играеш най-новите игри и да гледаш филми във висока резолюция, веднага ще се влюбиш в този чудесен геймърски лаптоп. Стилният външен вид, комбиниран с мощни компоненти го прави един от най-добрите на пазара. Но всяко нещо си има цена – и буквално и в преносен смисъл. Този модел е един от най-скъпите на Dell. Ориентировъчната цена за България е 2500 лв. с dvd вместо blu-ray устройство към средата на 2009. Освен това не се предлага с матов дисплей, което значи, че трябва да избягваш слънчева светлина. Също така при продължителна работа лаптопът става доста горещ и не толкова удобен за употреба.

Плюсове

 • Чудесен външен вид
 • Удобна и добра клавиатурата
 • Много мощен, игрите вървят гладко
 • Екран с висока резолюция (Full HD)
 • Blu-ray оптично устройство (опция)

Минуси

 • Отразяващ екран, на открито почти нищо не се вижда
 • Висока температура на корпуса при продължителна работа
 • Малък живот на батерията
 • Отпечатъци от пръсти по корпуса
 • Висока цена

Оставете отговор