<style>.lazy{display:none}</style> Как да оценим стойността на уеб сайт -
Маркетингово

Как да оценим стойността на уеб сайт

По някой път, без да познаваме уеб технологиите, трябва да си поръчаме сайт. Но откъде и какво да искаме?
Ако трябва да поръчаме сайт, трябва да се избере дизайн, но как, като не разбираме какво да гледаме при избора. Някой ще кажат – имам доверие на дизайнера , нали това му е работата. Добре, същият този дизайнер Ви донася готов шаблон на сайта и моли да го утвърдите. А вие ще гледате уеб шаблона, без да можете да разберете, добре ли е направен или не, защото нямате никакви критерии за оценка. И даже да чувствате че нещо не е наред, Вие няма да можете да обясните какво не Ви харесва. А в случай на спор, дизайнера ще се аргументира с думите: “Аз съм професионалист и си знам кое е по-добре да се направи”

Разбира се, оптималното решение в тази ситуация е да се намери страничен специалист, за оценка,но не всеки го прави.
А ако сам искате да си направите сайт, проблемите ще се задълбочават. Преди всичко с непривичната работа , в която може да се допуснат много грешки, без да ги забележите, като всяка нова работа. А в случай на съмнение просто не е възможно да се приеме съзнателно решение, тъй като нямате критерии за сравнение.

Тук искаме да покажем решение за тези които искат сами да оценят дизайна на сайта, ако не на 100% то поне отчасти. Също така начинаещите дизайнери получават възможност да проектират сайта с разбиране какво вършат, и да избегнат най-често срещаните груби грешки.

АНАТОМИЯ НА УЕБ СТРАНИЦИТЕ

Структурата на всяка уеб страница се дели на 5 части:

1) Функционална част. Това е основното за което е създадена страницата. Например, в Гугъл функционалната част на страницата е полето за търсене,с бутона “Търси” и списъка с резултатите от търсенето. За страница на банка, може да бъде калкулатор + инструкция за работа с него. За страници за статии на информационен сайт- текста на статиите. За страница на Интернет магазин- описанието на артикула, етикет с цената и бутон за покупка. И т.н и т.н.

Страница без основна функция, няма право на живот!

По някога освен основната функция на страницата има и второстепенна, например: в страницата на Гугъл освен резултатите от търсенето се показва и платена реклама, със същата тематика.

Пред вид дизайна, функционалната част трябва да заема главна позиция, да се вижда първо тя. Другите елементи на страницата не трябва да й пречат и да отвличат вниманието на посетителите.

2) Описателна част. Това са текстовете (или съчетанието на текст и изображения), които дават да посетителя информация, къде се намира той. Якоб Нилсен, един от теоретиците на уеб дизайна, е написал: “Уеб сайта е подобен на къща с хиляди врати: главеният вход е един от начините да се влезне вътре “. Посетителя често влиза в сайта прескачайки главната страница. И затова всяка (sic!) страница на сайта трябва да бъде разбираема за посетителя, къде се намира и какво може да намери. За това може да се използва горната част на страницата, нейното заглавие.

За тези които се занимават с уеб дизайн, мога да добавя че тага “title” и мета-тага “description” също се отнасят към описателната част на страницата и са важна части от SEO оптимизацията на целия сайт.

Описателната част трябва да бъде разположена така че да се вижда. Максимум на второ място, където пада погледа на посетителя. Но не трябва да заема голяма площ – таблицата с името на изображението и името на автора не трябва да бъде по-голяма от самото изображение!

3) Система за навигация. Това е механизъма който дава отговор на посетителя: “В каква част на сайта се намирам?”, “Какво още има на този сайт?” и “Как да отида до там?” Сайтовете рядко имат една страница. За това е нужно да се предостави възможност на посетителя удобно да преминава от страница в страница. За това се използват различни начини – линкове, меню, търсене, карта на сайта, но с еднаква задача – намирането на нужната страница.

Навигационната система е важен елемент, но спомагателен, който е нужен на посетителя само тогава когато иска да напусне страницата, и не трябва да се прави много натрапчиво, или да заеме много място.Принципът е прост: система за навигация трябва да бъде лесна за намиране, но и не трябва сама да се набива на очи.

4) Елементи на дизайна. Това са всички тези неща с които функционално може и без тях, но с тях страницата изглежда привлекателна и удобна. По принцип, елементите на дизайна не трябва да бъдат в отделна категория, и е спорен въпрос. И функционалната част, и описанието, и навигацията също са част от дизайна. Но има елементи за оформяне на страниците, които са нужни само и изключително да се направи “красиво”, тези елементи имам предвид.

Но не всичко което е направено за красота ни е нужно на страницата. Дизайна на сайта трябва да преследва две основни цели:

Структурирането на уеб страниците, за да бъдат удобни на потребителите.
Създаване на посетителя нужното настроение, чувство или стил.
Структурирането това е вмъкването на отделни елементи на страницата така че посетителя по лесно и разбираемо да възприеме информацията, за какво се отнася и къде се намира. За тази цел се използват- полета, интервали, линии,рамки,таблици, фон, цветове и т.н.

Втората цел на дизайна – създаването на усещане за целите на страницата. Например, за сайта на банка или застрахователна компания е важно да създава усещане за солидност и надеждност. За сайт продаващ играчки, весело чувство. И тн. и т.н. За работа с усещанията се използват цветовата гама, рисунки, фотографии и шрифтове.

Ако някой елемент от страницата не решава нито една от изброените задачи, а е поставен само за красота, то той не ни е нужен. А е по точно……

5) Излишни елементи. Всичко което не се отнася към предишните категории се явява излишно, който само забива страницата и няма полза от него. Той пречи на посетителите, отвлича тяхното внимание, от важните за Вас неща. В същото време той забавя зареждането на страниците, прави ги не привлекателни за роботите на търсачките. За това е нужно безжалостно да се отървем от тях.

Но тук има един нюанс който често обърква начинаещите уеб дизайнери. Не може веднага да се посочи кой елемент е излишен и кой не. Принадлежността на такъв елемент се определя не с дали е добър или лош, а въобще уместен ли е той на конкретната страница или не.

Уеб дизайнерите много често копират харесаните им решения от други сайтове, но влизат в капан. Някой от елементите може да бъдат уместни и полезни за други сайтове, но ако не подхождат за Вашият сайт по горните изброени категории, и друг избор няма, трябва да се премахнат.

Например, някой уеб дизайнери, за да попълнят останалото свободно място, взимат чужди ленти с новини, таблици с валутни курсове, прогноза на времето и т. н. Но дали това ще бъде уместно за Вашият сайт. Валутните курсове подхождат на фирма която работи с валута, прогнозата за времето може да се постави на сайт за голф игрище или рибарски сайт. Но нито едното от тях не е уместно на сайт за запознанства.

ОТ ТЕОРИЯ КЪМ ПРАКТИКА

За да оцените сайт, ваш или чужд, можете да направите нещо просто:
Разпечатайте сайта на черно бял принтер – но не като страница с текст, а като изображение от екрана (скриншот).
След това вземете четири маркера с различни цветове като определите и зачертаете с тях всеки елемент от горните категории:

Функционалната част – червен цвят
Описателната част – зелен
Навигацията – син
Елементите на дизайна – оранжев
Ако не можете да определите някой от елементите, не го зачертавайте. Много е вероятно не зачертаните елементи да се окажат излишни.
След като направите тази несложна процедура, Вие можете лесно да отговорите на няколко ключови въпроса:

Елементите от какви категории присъстват на страницата?
Има ли страницата въобще функционална част, или това е ненужна страница”?
Групирани ли са елементите по категории или са поставяни просто така?
Елементите от коя категория първо попада в погледа?
Разумно ли са поставени елементите на страницата или трябва да се преместят?
Какви елементи доминират на страницата?
Разумно ли e разпределено пространството между различните елементи на страницата?
Много ли са излишните елементи на страницата и къде се намират?
Отговорите на тези въпроси ще Ви помогнат да разберете колко удачен е вашият уеб дизайн. По този начин ще можете да избегнете много грешки при разработката на сайта, и да го направите по функционален,по удобен, и разбираем за посетителите.

А това значи – повече ефективен и с повече печалба за Вас.

Оставете отговор