<style>.lazy{display:none}</style> Камъни в бъбреците - епикриза и лечение -
Здравословно

Камъни в бъбреците – епикриза и лечение

Най-новият метод за изчистване на камъни в бъбреците е чрез лазерна операция.

Бъбречно-каменната болест е второто по разпространеност урологично заболяване след възпалителните и засяга всички възрасти. Най-често причината за образуване на камъните е нарушена обмяна на веществата в организма. Други фактори, които влияят, са климат (при горищ климат организмът се изпотява по-обилно, като по този начин се повишава конрацепцията на соли, отговорни за образуването на камъни), инфекции на пикочните пътища, анатомични изменения в горните пикочни пътища, наследственост, хранителен режим (изобилие на белтъци или еднообразна храна). Броят на камъните, които се откриват при различните пациенти, е различен от един до няколко. Размерите също варират – от милиметри до 10 см в диаметър.

Симптоми за камъни в бъбреците:

– болка в областта на кръста, която не преминава и даже се усилва;
– кръв в урината;
– тресе ви;
– болезнено и затруднено уринирате, задължително се консултирайте със специалист – уролог. При съмнения за камъни в пикочния мехур се провежда и цистоскопия.

Препоръчва се да вземете мерки още в началото, за да не се развива заболяването, тъй като с времето е възможно да се провокира възпаление в органите, в които са разположени камъните.

Подборът на метод на лечение зависи както от разположението, размерите и състава на камъните, така и от усложненията, които са настъпили в организма. Лечението може да бъде консервативно, инструментално и оперативно.

В момента най-малко травматичното лечение при бъбречно-каменна болест е лазерното разбиване на камъни. Методът е въведен и се прилага в България от висококвалифицирани специалисти. Това е минимално инвазивно лечение, което позволява на пациента да се завърне вкъщи още същия ден. Интензивната светлинна енергия на лазера разбива камъка на по-малки камъчета, след което камъчетата се извеждат през уретрата. В сравнение с външното ултразвуково разбиване на камъни, при което ударните вълни преминават през всички тъкани и слоеве от кожата на гърба в дълбочина до камъка, лазерната енергия не уврежда съседните тъкани.

Друго голямо предимство е, че при лазера въобще няма ударни вълни. При него енергията се предава директно върху камъка. Методът е ефективен при всички видове камъни и гарантира над 95% успех. Лечението е свързано с незабавно облекчаване на състоянието, бързо възстановяване и минимален риск от усложнения. При съмнение за камъни в бъбреците и пикочните пътища, както и при проблеми в уринарната система, не се колебайте да се консултирате със уролог.

Оставете отговор