<style>.lazy{display:none}</style> Кисело мляко ли? -
Здравословно

Кисело мляко ли?

Обичам киселото мляко и вярвам, че повечето българи също му симпатизират. Въпреки всичко от години по магазините рядко можеш да намериш качествено кисело мляко. Разбирайте нещо подобно на домашното, защото мисля, че това е киселото мляко, с което може да се сравняват всички подобни продукти на пазара в България. Знаем, че през изминалите векове на територията на нашата страна киселото мляко е било на почит и се е правело основно от овцете, за разлика от днешното, което се прави най-вече от мляко на крави. В миналото прабългарите са правили и катък, като с размито сирене са подквасвали прясното мляко. Лечебните му свойства също са познати от историята, като се споменава, че лекар успява да спаси Франсоа l, който страдал от жестока диария именно със специална диета с кисело мляко.

С историята мисля да спрем до тук и да обърнем внимание на днешните кисели млека, които се продават в магазините в България. Някои от тях е трудно да се нарекат „кисело мляко“ защото нямат нищо общо с нормалното му производство и съставките им са съвсем различни. Чували сме за растителните мазнини, с което се докарва долу-горе на вкус и вид, но това не го прави истинско кисело мляко и няма нищо общо с микрофлората, която трябва да има. Това производство може би се диктува от свития пазар и бедния българин, който гледа преди всичко цената и все по-рядко обръща внимание на качеството на продуктите. Щом има определено търсене на една стока на една цена е нормално търговците да я предложат на пазара, била тя и с различни съставки. На кофичките е отбелязано какви са съставките, но това не спира българина да избира винаги по-евтиното, защото само то вече му е по джоба

Разбира се на пазара има и контраст в цените на киселите млека като по-скъпите се предполага, че са с по-високо качество, но и от тях съм попадал на какви ли не бълвочи. Лошото в случая е, че невинаги цената определя самото качество и какво точно ще получите за нея. С някои стандарти, които държавата се помъчи да оправи положението на пазара за хранителни стоки, може и да помогнаха до някъде, но ми се струва, че българските производители и българският потребител трябва да изминат все още много дълъг път през годините, за да се получат качествените храни, които искаме да консумираме.

Оставете отговор