<style>.lazy{display:none}</style> Колко дълго може да шофирате без охладителна течност и масло? -
Автомобилно

Колко дълго може да шофирате без охладителна течност и масло?

Най-вероятно знаете, че двигателят на колата ви се нагрява доста, когато колата ви работи. Ако няма какво да го охлади, частите на двигателя могат да прегреят и да се повредят. Ето защо всеки двигател използва течност, наречена „охлаждаща течност“, която циркулира около двигателя, предотвратявайки прегряване. Освен това, всеки двигател използва и моторно масло, като наличието му е от решаващо значение за продължителната работа нa двигателя.

Моторните масла Total, които ще откриете в Motornomaslo.bg, са пригодени специално за определени видове двигатели, мощности и условия на шофиране. Но какво се случва, ако останете без охлаждаща течност в автомобила или пък масло? Безопасно ли е да продължите да шофирате колата си в този момент? Ако сте си задавали тези въпроси и преди, ние сме тук, за да ви отговорим. Първо обаче, нека разберем какво прави охлаждащата течност и какво моторното масло.

Каква функция има охладителната течност за двигателя?

Охлаждащите течности на автомобилните двигатели са комбинация от специална течност, наречена антифриз и вода. Можете да получите течност за антифриз отделно, но след това тя трябва да се смеси с вода, за да придобие охлаждащо свойство. Охлаждащите течности обикновено съдържат и допълнителни добавки, които предотвратяват корозия и пречат на образуването на ръжда в двигателя ви.

Ако колата ви остане без охладител, предупредителните знаци са:

  • Светлинният индикатор за охлаждащата течност на таблото ви ще светне;
  • Вашият температурен индикатор ще бъде по-висок от обикновено. Това означава, че двигателят ви не се охлажда достатъчно и се е нагрял прекалено много;
  • Ако притежавате модерна кола, тя може да има автоматично изключване на двигателя. Ако този механизъм е наличен, двигателят на автомобила ви автоматично ще спре, когато се нагрее прекалено;
  • Ако нямате автоматично изключване, може да забележите пара или дим, излизащи изпод капака.

Ако пренебрегнете тези знаци и продължите да карате колата си без охлаждаща течност, частите на двигателя ви ще бъдат сериозно повредени. Изключително опасно е да шофирате без охладител. Заради това трябва редовно да слагате охлаждаща течност в автомобила си, защото тя се изразходва. Водата се изпарява и антикорозионните добавки се изчерпват. Автомеханиците обикновено подменят течността на 3 години или на 60 000 км.

моторно масло

Можете ли да шофирате без моторно масло?

Краткият отговор е „да“, с уточнението „но по-малко от 30 мин“. Рискувате да увредите трайно двигателя си и след това да се наложи да го подменяте. Среден двигател на малка кола при ниска скорост прави около 1000 об/мин., а при високо над 3000 об/мин. Ако няма моторно масло, частите на двигателя при тази скорост ще станат на хрусци. Компаниите, които произвеждат моторни масла, като моторно масло Total (което можете да откриете в Motornomaslo.bg) са специалисти в изработването на смазки. Не е никак рядкост, две компании, произвеждащи моторни масла да се обединят и да предлагат различни брандове масла, но под една шапка.

Интересен факт: TotalFina и Elf Aquitaine се сливат в по-голямата компания под името TotalFinaElf. През 2003 г. обаче от компанията считат, че това е много дълго име и го видоизменят на Total. Днес Elf моторни масла все още са отделен бранд, само че основната марка е Total.

Следващия път, когато избирате масло за вашия автомобил, тази информация може да ви е полезна. Ако се върнем обаче на въпроса какво прави маслото и защо вашия двигател не може да оцелее без него. Без масленото покритие металните компоненти бързо се нагряват заради повишеното триене и започват да отделят малки частици и фрагменти, тоест започват да се ронят. Тези частици от своя страна започват да драскат и стържат по останалите части. В крайна сметка, двигателят ще се разпадне и ще спре да функционира. Когато няма моторно масло е въпрос на време да се стигне до този резултат.

Оставете отговор