<style>.lazy{display:none}</style> Как да изберем ъглошлайф -
Технологично

Как да изберем ъглошлайф

Един от най-полезните уреди в набора на домашния майстор и на професионалиста е ъглошлайфът. Наричан разговорно флекс, този инструмент може да изпълнява различни функции според размера и диска, който се използва. Ето и някои от основните дейности на изобретението, известно и като angle grinder:

  • Шлайфане/шлифоване;
  • Полиране и почистване;
  • Рязане на ъгли и повърхности.

ВИД И РАЗМЕР НА ДИСКА

Основната характеристика е видът на диска. Един и същ уред може да използва различни накрайници с кръгла форма, в зависимост от спецификата на работата, която трябва да се свърши. Някои уреди все пак са предназначени преди всичко за рязане на ъгли и с тях не е подходящо да се извършва фино шлифоване. На пазара има различни типове ъглошлайфи – някои са по-универсални, други с по-конкретна насоченост.

Естествено, ключова характеристика е размерът на диска. Диаметърът обикновено варира между 110 и 230 мм. При по-малкия размер става дума за по-леки дейности или за по-фини функции като шлифоване и полиране. По-големите дискове са предназначени да се справят с по-тежки задачи.

АКУМУЛАТОРЕН ИЛИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ЪГЛОШЛАЙФ ДА ИЗБЕРЕМ?

Всичко отново зависи от спецификата на дейностите, които ще бъдат извършвани с инструмента. Трудно е да се отрече, че е по-удобно да се борави с безжичен ъглошлайф – досадните проводници не ни се заплитат в краката и ръцете, а освен това не зависим от дължината на кабела и позицията на източника на електрозахранване.

От друга страна обаче акумулаторният инструмент спира да работи, след като се изчерпи зарядът му, което може да стопира работата, преди да сме приключили. В такъв случай е добре да има на разположение резервна батерия. При електрическия ъглошлайф тази грижа отпада. Стига да имаме източник на енергия, уредът може да работи практически постоянно.

КОЙ ВАРИАНТ ДА ИЗБЕРЕМ?

Акумулаторният инструмент е подходящ при работа на по-труднодостъпни места. Безжичният тип флекс е удачен избор при работа на открито, когато нямаме близък източник на електрозахранване;
Кабелният ъглошлайф е по-разумен избор при продължителна работа в закрити пространства.
Ключов показател като мощност всъщност ползва различни величини при двете версии. При електрическия ъглошлайф тя може да варира от 500 до над 2000 W. Когато говорим за безжичната версия, там вече няма ватове – има волтове, тъй като се гледа напрежението на акумулаторната батерия.

НА КОИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ЪГЛОШЛАЙФИТЕ СЪЩО Е ДОБРЕ ДА ОБЪРНЕМ ВНИМАНИЕ?

Важно е да видим какво осигурява безопасността по време на работа. Когато избираме уреда за нашите цели, добре е да притежава някои от следните свойства, а защо не и всичките:

Предпазител. Задължителен е! Нарича се още защитен кожух. Възможността за регулиране на този протектор дава повече гъвкавост и сигурност;
Сигурна ръкохватка. Противоплъзгащото покритие е много важно. А още по-добре е, ако става дума да антивибрационна ръкохватка;
Защита от прах. Ситните частици могат да окажат негативно влияние на уреда, а са доста вредни и за работещите. Така че не е никак маловажно флексът да има функция Dust Protection или прахоулавящ механизъм.
Сред съществените характеристики на ъглошлайфите можем да добавим още плавния пуск, спирачната функция, възможността за регулиране на скоростта и други. Факторите, които правят работата по-удобна и по-сигурна, не трябва да се подценяват.

Оставете отговор