<style>.lazy{display:none}</style> Поглед към нетбук ASUS EEE PC 900 -
Технологично

Поглед към нетбук ASUS EEE PC 900

Вече повече от половин година ползвам нетбук Asus EEE PC 900 и съм много доволен. Преди това бях с друг модел от серията нетбуци на ASUS EEE PC 701 и след като го продадох веднага си взех по-новия модел.

На пръв поглед този нетбук изглежда несериозно, като детска играчка, но те уверявам, че е пълноценен преносим компютър. Когато излязоха първите модели от серията ASUSU EEE PC имаха невероятен успех, защото си намериха място в една незаета ниша на устройства между джобен PDA и голям стандартен лаптоп. Много фирми последваха примера на ASUS и вече има много модели лаптопи с малки размери и ниска цена.

Нетбук Asus EEE PC 900 има размер на средно голям бележник 225мм дължина x 170мм ширина x 20~33.8мм дебелина и тегло само 990 грама. Много е удобен за пренасяне и използване за много и разнообразни задачи. Използвам го основно за работа за отдалечен достъп до други мои машини, браузване, гледане на филми и видео разговори през Skype. Лятото се обаждах от една Wireless точка на плажа на мой познат в София, като обърнах камерата така, че освен мен да показва морето ?Уеб камерата вече е 1,3 мегапиксела и става дори да запишеш видео клип.

Моделът EEE PC 900 на тайванската марка Asus има 900MHz Intel® Celeron M 353 от серията ULV (ултра-ниско захранващо напрежение), който при работа в режим на батерия понижава честотата си до 630 MHz. и така работи при много ниска консумация на батерията. За съжаление заради по-големия екран литеево-йонната батерия издържа около 20% по-малко от предния модел нетбук ASUS EEE PC 701. В началото издържаше около 2 часа и половина, но в момента не повече от 2 часа в зависимост от натоварването. Зарядното за батерията е още по-компактно от преди, защото няма стърчащ щепсел от него.

Екранът има диагонал 8,9 инча и разделителна способност 1024×600 точки (WSVGA), което е напълно достатъчно за браузване на повечето сайтове, особено в режим Fullscreen с F11. През DSUB може да се включи външен монитор на максимална разделителена способност от 1024×768 точки.

Филмите вървят много прилично, флаш клиповете през браузъра също вървят плавно дори на цял екран (Fullscreen).
Оперативната памет сега е два пъти повече 1 GB, но може да бъде разширена до 2 GB чрез единичен SO-DIMM DDR2 модул. Използва съвсем стандартан памет за мобилни системи.

Има мултитъчпад, което означава, че усеща повече от една точка едновременно и при прокарване на два пръста вертикално води до скролиране на екрана. Също така може да се ползва за зумване (Zooming) при преглеждане на снимка. Приближаването на двата пръста по тъчпада води до отдалечаване (Zoom Out), а раздалечаването до приближаване на снимката (Zoom In).

Като слабост мога да спомена клавиатурата. Клавишите са все така много дребни и трудно се уцелват, затова като съм у нас включвам външна USB клавиатура. Виждал съм други модели, които на същата площ разполагап по-широки и удобни клавиши. Клавиатурата е много чувствителна към вода. Случайно я напръсках и веднага изгоря. Компютъра беше в гаранция и ми я подмениха с нова клавиатура.

Още в началото като тъкмо бях го взел, без да искам направих следния тест за издържливост. Изключих лаптопа и го поставих в мекото платнено калъфче, с което се продава и след това го поставих на библиотеката на около 1,90м. височина. За мое нещастие се оказа, че отгоре има книга и лаптопа се плъзна зад библиотеката, полетя между библиотеката и стената и падна на земята върху дървения перваз на паркета. Това сериозно падане не се отрази на лаптопа по никакъв начин. Направо не можех да повярвам как не се спука нещо по корпуса.

Вместо стандартен за лаптоп HDD твърд диск, ASUS EEE PC 900 е снабден с 12GB SSD (Solid State Disk). Около 2 GB са заети от операционната система. Около 1 GB се използва да пази фабричните настройки на операционната система. Ако нещо със софтуера се обърка и компютъра спре да зарежда или пък се зарази с вируси. По всяко време може да презапишеш диска с данните от фабричните настройки и компютъра ще бъде в състоянието в което е бил след като си го купил. Естествено всички лични данни ще бъдат унищожени, затова редовно си прави копия или прави като мен – не дръж в компютъра важна файлове. Този 1GB може да бъде освободен и да се ползва за файлове, като губиш опцията за възстановяване.

При SSD диска няма механични части, поради което информацията е доста по-защитена от вибрации, достъпа до диска е много по-бърз, и компютъра е съвсем безшумен. Ако често гледаш филми 10 GB са недостатъчни и един външен диск USB HDD, който се захранва през USB-то ще бъде чудесно допълнение, например Transcend StoreJet 320GB USB.

За съжаление на жените този модел се предлага само в два цвята перлен (Pearl White) и черен.

Видео представяне на компактния мини лаптоп ASUS EEE PC 900

Като цяло много добър лаптоп, за хора които са постоянно в движение и трябва постоянно да имат достъп до Интернет. Последните модели EEE PC вече са с 10 и 11 инча екрани, но започнаха да ги правят със стандартен HDD диск, което на мен не ми допада.

Оставете отговор