<style>.lazy{display:none}</style> Ревю на Lenovo SL500 от бизнес серията -
Технологично

Ревю на Lenovo SL500 от бизнес серията

В последните няколко месеца Леново се опита да разнообрази гамата си от лаптопи, като добави нови модели. Серията SL е в т.нар. “бюджетен” клас, насочен към малкия бизнес. Това на практика са и най-евтините лаптопи на Леново – на границата с нетбуците им. Не може да се сваля цената, без да се орежат възможностите и SL500 не е изключение.

Дали си струва?

Ревю на Lenovo SL500

Дизайн, корпус на Lenovo SL500

SL500 е 15.4-инчовата версия на моделите SL300 (13.3 инча) и SL400 (14.1 инча). От горната страна е огледален, а останалата част от корпуса е матов. Точката на i-то на Thinkpad не е точка, а е лампичка, която свети постоянно, когато лаптопът е зареден и мига зловещо, ако е в стендбай режим. Клавиатурата е в добре познатите цветове – черна със син Enter и червен тракпоинт.

Един от плюсовете на матовото покритие е, че не се виждат отпечатъци от пръсти по него. За разлика от него, огледалното веднага ги показва. Ясно видими са и върху решетката на тонколонките под дисплея, та внимавай къде пипаш.

Производителите са направили мобиния компютър квадратен в горната му част и клиновиден в долната, което създава илюзията, че е много тънък и също така че се носи във въздуха. Лаптопът е с добра изработка, но си личи, че не е от висок клас. При по-силно хващане се усеща напрежение в пластмасите. Екранът е хванат здраво за основата и пантите му са стабилни. Самият дисплей е над средното ниво. Хоризонталният ъгъл на видимост е добър, вертикалният е зле, но не се различава особено от повечето лаптопи на пазара. Яркостта е добра, като позволява работа дори на открито, макар да е малко по-трудно. Екранът е матов, което значи, че дори в слънчев ден ще виждаш резултатите от търсенето в гугъл.

Звук

Високоговорителите са разположени над клавиатурата. Качеството им е малко над средното за подобен лаптоп. Управляват се от бутони вляво на лаптопа – точно под винаги светещия бутон Lenovo support.

Клавиатура и тъчпад на Lenovo SL500

Клавиатурата е много удобна за писане, клавишите потъват меко и плавно. Можеше да е една идея по-голяма, но вместо това от Леново са решили да оставят малко място от двете страни. Друго интересно дизайнерско решение е поставянето на клавиша Fn отляво на клавиша Ctrl, при положение, че на по-голямата част от лаптопите са обратно. Това е характерно за всички лаптопи на Леново, та ако си свикнал на тази марка, няма да имаш проблеми. По средата на клавиатурата ще намериш добре познатия тъчпоинт, който – за разлика от други модели – върши много добре своята работа, вместо да запраща курсора ти на произволно място по екрана. Тъчпадът също работи както трябва, като има зони за скрол долу и вдясно, които се управляват от драйвера. Леново са решили да използват тъчпад на Synaptics, което само може да те зарадва. Отдясно на тъчпада ще намериш четец за пръстови отпечатъци. С него можеш да се логваш в windows (ако ползваш), освен това Леново предлагат с него и софтуер за съхраняване на пароли, защитени с отпечатък.

Производителност

SL500 е бизнес-лаптоп, та не можеш да очакваш чудеса в производителността по отношение на игрите и 3D-графиката. Като цяло лаптопът се държи много добре и няма забавяния дори при стартиране на няколко програми едновременно.

Портове

Леново са се възползвали от повечето място, което им дава 15.4-инчовия лаптоп и са сложили доста полезни портове. От предната страна е ключето за изключване на безжичната карта, както и индикаторните лампички. От ляво ще намериш 2 USB-порта, HDMI, FireWire и четец за карти. От дясно има още 2 USB-та, LAN-порт, модем, DVD записващо устройство, Expresscard слот и жакове за слушалки и микрофон. От задната страна освен батерията и жака за захранване, ще видиш и VGA порта.

Шум и топлина от Lenovo SL500

Лаптопът е много добре проектиран по отношение на загряването. Дори при продължително натоварване температурата остава сравнително ниска и не пречи на писането по клавиатурата. По отношение на шума също могат да се кажат само добри думи. Вентилаторите се включват само при голямо натоварване и са доста тихи. Едва ли ще ги чуеш освен ако не си в много тиха стая.

Батерия

Лаптопът се предлага с 6 и 9 клетъчна батерия, като втората може да ти донесе около 5 часа работа при умерено натоварване. Като се има предвид, че не е много по-голяма по размери и цената не е висока, препоръчваме ти да си вземеш по-голямата батерия.

Заключение

Леново са успели да направят много добър бизнес лаптоп и въпреки орязаните възможности, си личи, че е ThinkPad. Има доста разлики между него и модела T500, но и цената му е чувствително по-ниска. Много подходящ за служебен компютър, особено за фирми, които купуват повече бройки.

Плюсове

  • Много портове, включително FireWire и HDMI
  • Бутон за изключване на безжичната карта
  • Ниска температура на работа

Минуси

  • Клавиатурата можеше да е малко по-голяма
  • Гланцовото покритие показва следите от пръсти

Оставете отговор