<style>.lazy{display:none}</style> Онлайн обучение - имаме ли нужда от тях -
Обучения

Онлайн обучение – имаме ли нужда от тях

Наскоро водещите обучаваща организация Arthur Adams (C) стартира свой „eLearning Portal”, който предлага онлайн обучение, дистанционно е-обучение и blended learning и постави отново въпроса: Дойде ли най-сетне и в България времето на електронното обучение (e-training)?

Разбира се, дистанционни и е-обучения се предлагат от доста време в университети и IT компании, но реалният бизнес, който търси умения по мениджмънт и лидерство, управление на проекти, иновативен маркетинг и продажби, досега нямаше възможност да се обучава по този модерен начин и разчиташе само на добре познатата присъствена форма с тренери и лектори.

За да научим кое би привлякло един мениджър човешки ресурси към онлайн и дистанционното обучение се обърнахме към екипа на Артър Адамс България?

В. Кои са предимствата на е-тренинг формат?

О. На първо място – цената. Едно е-обучение се състои от няколко модула, на цени, в пъти по-ниски от тези на присъствените обучения. На второ място е достъпността. Стига да имаш компютър и връзка с интернет и вече можеш да започнеш да се обучаваш – няма нужда от зала, а лекторът е винаги подръка. От тази възможност се възползват и всички езикови центрове, които преподават на курсистите си чрез платформи като ZOOM, Microsoft Teams,
Google Classroom и много други. На трето място е интерактивността. В традиционните обучения обикновено има няколко по-активни участници, които окупират вниманието. Дистанционното обучение дава възможност за пълноценно участие на всички участници в тренинг обучението, а не само на най-приказливите.

В. Съществува ли опасност участниците да преминат проформа през материала и да не научат нищо?

О. Е-обучението на е различно! То предлага e-training материали, които са едновременно полезни и интересни. Съдържат видео, анимация, аудио и най-вече изискват постоянното съдействие от участника. Да не забравяме, че всеки модул завършва с тест, чието успешно решаване дава достъп до следващия етап!

В. Какво представлява „blended learning”?

О. Този все още непреведен термин обозначава нов тип обучение съчетаващо традиционната присъствена форма на тренинг обучение с електронно онлайн обучение. Така участникът може да възприема знанията по време, което сам планира и същевременно има възможност за онлайн комуникация с обучаващия, който отговаря на въпроси поставени по съдържанието на обучението. Съпътстващите присъствени семинари са подходящи за моделиране на определени поведения особено в обученията по комуникационни умения.

В. Може ли да се оценява работата на участниците в онлайн обучението?

О. Разбира се! Едно от основните предимства на е-тренингите във виртуална среда е възможността както за оценка на представянето на участниците, така и измерване на цялостния ROI ефект от дистанционно e-training обучение. Всеки модул съдържа входен тест, текущи тестове и да завършва с тест за проверка на знанията. Участниците в онлайн е-обучението на получават сертификационно свидетелство с крайна оценка върху изучавания материал.

Оставете отговор