<style>.lazy{display:none}</style> Ресторанти София – какво меню да изберем -
Кулинарно

Ресторанти София – какво меню да изберем

Когато често посещаваме едно заведение сме добре запознати с плюсовете и минусите му, със специалитетите, с емблематичните ястия, които сме поръчвали стотици пъти, но все още карат небцето ни да ликува, с комбинациите, които не са толкова сполучливи, с метода на работа, с атмосферата. Посещението на нов ресторант винаги е свързано с вълнение, гъделичкащо любопитство, но и с редица притеснения. Най-често тревогите ни са свързани с качеството, количеството, приготвянето и поднасянето на храната. Няма ясно определена стратегия при поръчването в непознато заведение. Следващите хитринки и съвети, обаче, могат сериозно да ви помогнат при опознаването на кухнята му, както и да ви предпазят от неприятни изненади.

Салатите

Когато за пръв път посещавате даден ресторант в София е най-добре да се спрете на нещо лесно, бързо и „безболезнено”. Салатите са много добър начин да опознаете менюто и да изпитате коректността на готвачите. По този начин ще разберете дали грамажът отговаря на посочения в менюто, дали зеленчуковата феерия на снимката не е просто мит, както и реалното присъствие на дадени продукти в избора ви. Все пак всички сме срещали ястия с маслини, а съставката е само една на върха на пицата или салатата, с чери домати – един или най-много два, разрязани на половина, със скариди, калмари, кедрови ядки, пармезан, които упорито трябва да се търсят в чинията. Друг важен съвет при избора на салата е да избягвате (поне първия път) „специалните” сосове, особено ако не е упоменато какво съдържат. Хубаво е да се спрете на ястие с продукти от сезона – шансът да са пресни и „истински” е много по-голям.

Месото

Тук основното правило напълно съвпада с максимата „Когато си в Рим, прави като римляните”. Казано по друг начин – най-поръчваното би следвало да е най-прясно. Най-добре изберете нещо класическо и познато като пиле, свинско или риба (изключваме екзотичните видове). Докато не свикнете с храната в дадения ресторант по-добре не експериментирайте на сляпо с патица, заек, агнешко или говеждо (ако присъстват, разбира се), освен ако заведението не е специализирано в тази област. При първото си посещение избягвайте панирани ястия и месо в сметанов или млечен сос. Ако някои от съставките не са ви известни – питайте. По-добре да забавите поръчката си, отколкото после да я оставите, защото някой от продуктите не ви е по вкуса.

Пица и паста

Този раздел от менюто често подвежда и създава погрешно впечатление за целия ресторант. В София има места, на които тестените изделия се приготвят прекрасно, а останалата кухня не е на ниво. Често се случва и обратното – невероятни ресторанти, които не умеят да поднасят и/или готвят паста и пица. Въпреки това тези ястия също са добър индикатор за това доколко менюто отговаря на сервираната храна. Поръчайте нещо познато и класическо като Маргарита или Болонезе, за да сравните очакванията си с реалността. В началото избягвайте лазанята. Тъй като тя отнема време почти не съществуват ресторанти в София, които да я приготвят от началото до края. Най-често замразен неин вариант се затопля или пече във фурна или микровълнова.

Десертите

Тук няма особени правила. Най-добре е да се придържате към характерните за сезона плодове и продукти. Поръчването на комбинации с диня или пъпеш през зимата, например, едва ли ще ви изненада приятно. Дайте шанс на класическите сладкиши, но се запасете с търпение. Нормално е емблематични десерти като Тирамису или крем Брюле да се приготвят по разнообразен начин (поради липса на съставки, време, умения или пригодени към родните вкусове). Въпреки това на някои места в София те са направо неузнаваеми и то не в добрия смисъл на думата.

Ако все пак не искате да рискувате най-добре посетете ресторант, за който има добри отзиви или често е домакин на фирмени партита, сватби, рождени дни и бизнес мероприятия. Пример в това отношение е ресторант „Монтесито” в София.