<style>.lazy{display:none}</style> Нетбук MSI WIND U100W -
Технологично

Нетбук MSI WIND U100W

Този нетбук влезе в България около юни 2008 г и беше втория най-разпространен нетбук в България след модела ASUS EEE PC 701.

Много добро качество на изработката от качествена пластмасова сплав, солиден без скърцащи части. Много лек, 1 кг и 50 грама. Балансът не е добър, екрана и клавиатурата имат почти еднакво тегло и лаптопа лесно се килва назад. Перлено бял цвят с добър дизайн. Другите цветове в които се предлага са розов и черен. Последната буква е за цвета W – white (бял); P – pink (розов); B – black (черен). Към момента, почти 10 години след премиерата му, може да се сдобиете с MSI WIND U100W само като лаптоп втора употреба

Много добър 10.2 инчов (25.9см) дисплей WSVGA с разделителна способност 1024×600. Няма отблясъци, защото е матов, чете се с лекота. Според мен 10 инча са граница, която ако се превиши ще се загуби замисъла за малък и ултра-мобилен лаптоп. Ако дисплея стане по-голям кутията неминуема става доста голяма и е по-добре да се премине на нормален лаптоп с оптично устройство. За да се превключи на по-висока резолюция на външен монитор, трябва от “Display Properties” да се махне опцията: “Use my secondary monitor as a clone of the primary monitor”, при което на 2-ия монитор можеш да сложиш различна резолюция, като резултата е размазан текст, който трудно се чете.

Не се чувства забавяне при работа. Загрява в областта в средата над твърдия диск, тъчпада, и буксата за външен монитор. Загряването се чувства най-силно като е на батерия, когато е включен на ток, вентилатора се върти постоянно и лаптопа не загрява.

Батерията с 3 клетки държи до два часа и половина при изключен блутуд и wifi. При включено wifi и блутуд и яркост на монитора – 7 от 9, издържа малко под 2 часа. Батерията може да се смени с 6-клетъчна, но за съжаление не се предлага в България и единствения начин е да се поръча през Интернет. Лаптопа става по-тежък, но издържа около 5 часа.

Ето видео клип с указания на английски за смяна на батерията с от 3 на 6 клетъчна:

Процесора е Intel atom на 1,6 GHz. Има икономичен режим, при който яркостта на екрана става наполовина и процесора слиза на 800 мегахерца и след няколко минути неактивност се самоизключва. Няма стандартно турбо мод (овърклокинг), както бяха обещали от MSI. Само при обновяване на биоса има подобна екстра.

Предлага се с операционна система XP Home Edition, който не е инсталиран, но се инсталира много лесно без ключове за активация за около 20 минути. Има и всички необходими драйвери. Диска се разделя на два дяла C: и D:, като има един скрит дял, където се намира инсталация за възстановяване на заводските настройки, ако нещо се обърка.

Предлага се вариант U90 с Linux операционна система, 9 инчов екран и без bluetooth, на по-ниска цена, като всички останали параметри съвпадат.

Може да зарежда (boot) операционна система от USB или от SD карта през четеца за карти.

Колонките не струват, едва ги изтрайвам да гледам филм. Микрофона също е доста зле.

В сравнение с моделите на ASUS, клавиатурата има по широки клавиши. Не се образуват отпечатъци от пръсти. Ентер бутона е малко по-широк, но на един ред, не на два реда като бяха обещали от MSI. За съжаление трите клавиша долу в дясно “<“, “>”, “/”, които при писане на кирилица по БДС стандарт, са буквите “Р”, “Л” и “Б” са по-малки по размер и има проблем с уцелването им поне докато човек свикне с това. Клавиатурата няма червените букви за БДС, което за мен е голям проблем. Други бутони с малък размер са “Esc”, “~” и стрелките. Тъчпада е малко малък. Единичния бутон под тъчпада, съвсем отчетливо отчита, кога се натиска лявата част и кога дясната.

Има общо 3 USB 2.0 слота, като двете USB от лявата страна са много близко едно до друго. Другите 4 отвора са вентилационни отвори. Има и доста вентилационни отвори на долната част на корпуса, което показва, че трябва да се поставя само на равни повърхности, иначе ще прегрее.

Твърдия диск е 2.5 инчов с капацитет от 80 GB и се представя много добре. Предлагат се и конфигурации с 160 GB диск. Всъщност си е стандартен диск за преносими компютри и може да се смени дори с 320 GB. Други възможности за ъпгрейд са подмяна на 3-клетъчната батерия с 6-клетъчна и разширяване на паметта от 1GB до 4GB DDR2 667МHz SODIMM.

На този адрес има филмче от което се вижда разопаковане на нов нетбук и всичко, което е включено в комплекта на този нетбук.

Wirless връзката е по стандарти 802.11,B/G, като WiFi има проблем със стандартно предлаганите драйвери, като прекъсване или отказ да намери мрежа. Трябва да се инсталират последните драйвери, за да няма проблем. Хваща без проблем на около 25 метра, в пряка видимост и на 10 метра през стени. Когато Bluetooth е изключен, драйвера за WiFi се бърка и казва, че не открива мрежи. Има само 11 канала WiFi, което означава, че ако има няколко мрежи, както е в центъра на голям град, ще има смущения и е трудно да се намери чист канал.

По време на продажбите се е педлагал с 2 години гаранция. Сервиза е единствено в К&К Електроникс, което е голям проблем.

Приблизителна цена 550 лв. към октомври 2009 г., но в момента се прелага единствено като лаптоп втора употреба

Като цяло добър избор за хора, които ще го ползват предимно за работа и браузване и са постоянно в движение и стандартен 15 инчов лаптоп от над 2 кг. им тежи.

Оставете отговор