<style>.lazy{display:none}</style> Следваща цел - делфинариума в град Варна -
Туристическо

Следваща цел – делфинариума в град Варна

Аквариум град Варна се намира в морската ни столица Варна, разположен е в централната част на града в Морската градина, близо до морето, разположен сред разнообразна растителност и много алеи подходящи за разходка и отдих.

Историята на морската градина започва с идеята на Цар Фердинанд да се създаде морска станция, която да бъде дом на много морски видове, както и да запознае хората с разнообразието което предлага морето. Аквариумът е започнат през 1912 година, година свързана със започването на Балканската война, което събитие възпрепятства пълното оборудване бързо завършване на сградата на аквариума.

Аквариумът се състой от три зали, като основната зала представя разнообразие от морски обитатели на Черно море, фауната на Черно море обхваща над 14 вида, някои от които със голямо стопанско значение. В другата по малка зала има изложени различни препарирани представители от Световния океан, има възможност да се проследи миграцията на рибите, различни хранителни вериги в морските води.

В третата също така малка зала може да се разгледа експозицията от рапани, миди и разнообразие от водорасли. Тази зала е подредена по много добър начин и представлява голям интерес от страна на посетителите.

Към аквариума работят няколко научни работници, които специализират в следните дисциплини: микробиология, хидрохимия, зооплактон и други. Изследванията,които провеждат са комплексни и дават много информация относно взаимоотношенията между морските обитатели, както и различните екологични фактори, които им въздействат.

Аквариума е известен и с библиотеката, разполагаща с над 30 000 специализирани книги, учебници, научни издания, научни трудове и други трудове на тематика: хидрохимия, морска биология, океанография, рибарство и рибна индустрия. Също така библиотеката е известна със съхранението на карти и книги публикувани още през 19 век. Библиотеката получава издания и списания от различни морски институти по цял свят.

Във входа на аквариума има разположен кът с разнообразие от сувенири, картички и подаръци свързани с морското разнообразие. От там можете да купите подарък на близък човек или да си купите нещо за спомен от посещението ви в Аквариума.

Оставете отговор