<style>.lazy{display:none}</style> За и против отопление с климатик -
Интериорно

За и против отопление с климатик

Напоследък все повече хора, които до скоро са използвали отопление с климатик търсят друга алтернатива. Разбира се всеки отделен случай е конкретен и различните домакинства имат нужда от различни потребности, заради спецификите на всяко жилище, вътрешно разположение и външно изложение.

Кога климатика е подходящ?

Например климатика е сравнително удачно решение както за отопление, така и за охлаждане в сравнително малки и средни апартаменти. Например 2 климатика за двустаен апартамент със северно изложение и без изолация са добър избор. При южно изложение на жилището и без външна топлоизолация климатиците ще бъдат необходими и през лятото за охлаждане през знойните летни дни. Дори в най-големите студове, ако климатика е висок енергиен клас А+ или А++ може да приемем, че всеки от тях ще консумира електроенергия за около 80 лв. Разбира се тази сума е условна и може да варира малко надолу или повече нагоре, ако климатичните инсталации са съответно по-енергийноефективни /хиперинвертори с висок SCOP над 5.5/ или ако сте взели нисък клас климатик с по-лоши характеристики.

Така може да приемем, че сумата за отопление с 2 броя климатика ще бъде в порядъка 150-180 лв. Това е относително нормална цена за отопление на 2-стаен апартамент. Пак подчертавам, че сумата е условна и зависи от цялостната енергийна ефективност на жилището. Това включва качество на дограмата, външна и вътрешна топлоизолация, изложение на апартамента и дори съседи, които да отопляват съседните жилища, за да се създаде микроклимат в цялата сграда.

Кога климатичната инсталация не е подходяща?

Нещата седят по-различно с нарастване на жилището и съответно кубатурата му.
За голямо жилище – три или четиристайно закупуването на 3 или 4 инверторни климатика е голямо вложение и тази инвестиция е под въпрос, кога ще си избие парите. Ако предположим, че при равни други условия, както с предния пример климатиците харчат по 80 лв, тогава общата сума за отопление ще бъде в порядъка 300-350 лв. Това е вече доста голяма сума, особено предвид факта, че за закупуването на самите климатици вложението не е никак малко. Среден клас климатик от добрите марки излиза около 1200 лв. За четири климатика сумата е почти 5 000 лв, което само по себе си звучи стряскащо. Към тази сума трябва да се добавят и разходите за монтаж на климатика, които са около 150 лв средна цена. Така цялата инвестиция за по-голямо жилище нараства до 5500-5800 лв. Сигурни ли сте, че бихте похарчили такава сума?

Какви са алтернативите?

Ако сте собственик на въпросното голямо жилище имате няколко възможности. През последните няколко години на пазара за климатични системи се предлагат какви ли не нови модели и марки, но все повече хора се отказват от отопление с климатик и търсят алтернатива.

Вие обитавате апартамент?

1. Камина

Ако сградата и жилището имат комин, то тогава камина с водна риза е много по-ефикасно и евтино решение. Това разбира се е свързано и с други съпътстващи дейности. Подготовка, съхранение и пренасяне на дървен материал за огрев. По-добре камина на дърва, отколкото климатик. Едва ли може да се каже със сигурност, че климатикът е най-добрият начин да се стоплите в голямото жилище с повече стаи. Алтернатива на климатика са старите, добре познати камини.

2. Конвекторни радиатори

Друга чудесна и препоръчвана възможност са конвекторните електроуреди и печки. През последните години известните марки като ADAX произвеждат и предлагат доста модели с оптимизирано потребление и много настройки като таймери, регулатори на температурата и т.н.

3. Отопление на газ

Друга много изгодна алтернатива на климатика е отоплението на газ. Ако живеете в квартал, който е с централна газификация ви препоръчвам да се информирате, по какъв начин може да включите своята сграда или жилище. В предимствата на газовото отопление са убедени хиляди хора. Освен, че работят с естествени продукти, създават топлина, която няма нищо общо с духането на климатика.

4. Подово отопление

Ако ви предстои цялостен ремонт на интериора или само на подовите настилки, може да помислите за подово отопление. Голямо предимство е, че източника на топлина е в най-ниското ниво на стаята и посредством естествена конвекция се получава равномерно отопление. Ако желаете да ви е топло навсякъде и да се предпазвате от куп хронични болести, подовото отопление е отличен вариант. Създайте здравословна атмосфера у дома. То е перфектно решение за семейство с малки деца, понеже те си играят на пода, а климатика трудно затопля ниските части на стаите.

Вие обитавате къща?

Ако обитавате къща към гореизброените алтернативи на климатиците ще добавим още две.

1. Локално парно с палети

Изграждане на локално парно и инсталация, работеща на палети. За по-големи разгънати площи и собствен имот това е най-добрата и евтина възможност за отопление на цялото жилище. Много потребители, които са се отоплявали на климатик, са крайни в решенията си, и смятат, че алтернатива на климатиците са най-добре изпитаните стари технологии като парно с воден агент и котле с палети или дърва. Парното пести ток, въздухът е мек и приятен, а и няма опасност да платите стотици левове за ремонти по смяна на компресор.

2. Термопомпа

Друга дългосрочна инвестиция са все по-популярните термопомпи, чрез които може да отоплявате цялата ваша сграда.

Негативи на отоплението с климатик

Ще завършим статията с няколко думи „против“ използването и отоплението с климатици.

1. Технически проблеми с компресора
Развалянето на компресорите на климатика са проблем номер едно и се срещат доста често при ниския и средния клас климатични инсталации.

2. Висока първоначална инвестиция и големи месечни вноски при средно и голямо жилище.
Климатикът може да създаде доста главоболия в буквалния и преносния смисъл на думата. Те не се изразяват само в поддръжката на системата, но и на скъпото отопление, когато говорим за голямо и средно по големина жилище. Хората усещат, че въпреки икономичните режими на климатиците си, плащат все по-големи суми за ток, а това несъмнено е доста неприятно.

3. Допълнителни разходи.
Много хора остават неприятно изненадани, когато разберат че производителя и търговеца уважават гаранцията на климатика само и единствено ако се прави ежегодна профилактика. Тя разбира се е платена и сумата не е никак малко. В зависимост от мощността на климатика цената е между 50-100 лв. Тази толкова „важна“ профилактика отнема точно 5-10 минути, но за сметка на това цената й е почти колкото една месечна сметка с въпросния климатик.

4. Вреди от климатика
Въздухът, който създава климатика е вреден, и дори неприятен. Това се дължи на сухотата в помещенията: създава се предпоставка за развитие на микроби и бактерии. През последните години големите производители на климатични системи започнаха да вграждат всякакви допълнителни екстри като йонизатори на въздуха, хепа филтъри, нано филтъри и т.н. Факт обаче остава, че климатичната инсталация „върти“ винаги един и същ въздух и той става все по-вреден след всеки цикъл. Освен това сме длъжни да уточним, че климатиците оборудвани с подобни екстри започват от 1500-1600 лв. и нагоре… Не всеки може да отдели такава огромна сума за отопление само на една стая.

5. Непрестанното веене.
Заради въздушния поток, генериран от вътрешното тяло на климатичната инсталация много хора се оплакват от главоболие, мигрена, постоянно настиване и схващане на врата и раменете. При продължително излагане на това течение може да настъпят и по-сериозни здравословни проблеми.

Използвайте и търсете алтернатива на климатика.