Вътрешна оптимизация на онлайн магазин за парфюми

Темата е отворена, и поетапно ще допълвам с решенията, които вземам и прилагам и ефекта, който те са имали. Първо ще започна с променливите които са важни и ги има в повечето онлайн магазини за парфюми.

Първо много марки, които обаче са еднакви с тези които конкуренцията предлага (която е що годе голяма)

Второ продукти които са също доста конкурентни

Ключови думи носещи повечето трафик, ще ги споменавам във възходящ ред:

  • парфюми
  • parfumi
  • маркови парфюми
  • parfiumi
  • евтини парфюми
  • оригинални парфюми
  • дамски парфюми
  • мъжки парфюми
  • другите не са толкова важни (майтапя се, но са с по малко трафик и затова няма да ги споменавам)

По начало искаме независимо на каква тематика е сайта ни да се ранква в Google, по възможно повече ключови думи на възможно по-добри позиции, което не е задължително да е толкова лесно колкото го искаме 🙂

Първо след като си планираме ключовите думи, което е обект на друга тема можем да започнем и със направата на самият онлайн магазин или с изборът на платформа, или иначе казано CMS.

Избор на платформа, CMS за онлайн магазин

Има доста популярни платформи които ще ви свършат работа и само ще ги спомена по-долу:

ZenCart – препоръчвам го горещо
WordPress с WooCommerce plugin добър вариант за не много големи каталози
Magento
Joomla
Droopal
Opencart – много добър избор, ако се премахнат няколко отвратителни проблема, като дублирането на един продукт под много различни урл-и.
Има много други, но на мен лично горните ми вършат най-добра работа за онлайн магазин за парфюми.

Дизайн на сайта

Ако отворите някой, дори повечето сайтове следват определен стереотип:

Шапка на сайта в която има кошница, бутон за вход, няколко категории, страница за доставка и подобни
Ляв блок най често с марките който се показва на всички страници
Десен блок с разни плъгини, различни за различните CMS-и.
Това е може би един от най-популярните шаблони за съвременни онлайн магазин за козметика, който може да се види.

Какво предлагам аз за ON-Page?

Относно On-Page според мен е добре, особено когато се говори за продукти от много марки и от гледната точка на потребител и от гледната точка на търсачката, връзките от продуктовите страници да са контекстно насочени.

Нека да разгледаме за пример марката Armani и страницата на парфюма Armani Code за жени в сайта.

Възможно най-добрата според мен структура би била:

Премахваме списъка със всички производители
На негово място можем да сложим каре със връзка само към категория Armani, а под нея линк към pop-up със всички марки
Под това каре можем да добавим и свързани продукти които биха били интересни за клиентите и са свързани контекстно по някакъв начин с Armani Code, за пример Armani Code Summer за жени или примерно всички дамски парфюми от Armani, някаква промоция която има с този парфюм или за цялата категория, вариантите са много.

Armani Code за жени поставено в h1, като само Armani Code в съответното заглавие е анкор на линк който води към същата страница (има много добър ефект).

Под заглавието естествено можете да позиционирате снимката на продукта.

Някъде около нея вие си знаете, намерете място за бутона „Купи сега“, ако е снимка нека ALT текста да казва „Купи сега Armani Code“ или нещо подобно.

Отдолу или отстрани снимката както прецените можете да положите карето с описанието, което трябва да е уникално и възможно по-дълго, повярвайте знам колко е трудно да се направи това но и за това си има лек само продължете да четете надолу.

Последно време експериментирам с кратки АВТО-ГЕНЕРИРАНИ УНИКАЛНИ РЕКЛАМНИ КОНТЕКСТНИ ИЗРЕЧЕНИЯ … трудно ми беше да го напиша :), представям си какво е да го четете. Които се генерират на базата на доста параметри които вземам от CMS-a и ги вкарвам в едни мои измислени алгоритми, които обаче дават уникални стойности, позволяващи на почти всеки продукт в каталог с над 500 продукта да има уникален текст с още близо 100-150 думи.
Този текст освен, че е четим е и уникален и смислен и е добър вариант за увеличаване на съдържанието на продуктите и по-бързото индексиране. Аз вкарвам името на продукта и промоциите които правя в момента.

Задължително ползвайте името на парфюма поне в h2 и h3 тагове, аз го правя с модулът който споменах по горе.

Под описанието аз слагам каре с отзивите за продукта, като това което пишат потребителите се показва на страницата на продукта и е чудесен вариант за обновяването и увеличаването на съдържанието.
Под него поставям каре в стила на wordpress (когато CMS-a не е wordpress разбира се), който да показва други свързани страници
В десният блок (ако има), можете да сложите в общи линии каквото си искате, Анкети, теми от блога ви, други полезни и свързани страници и източници на информация които биха представлявали интерес за клиентите.

И един много приятен и ефектен трик, който върши чудесна работа, винаги поставям името на продукта + няколко ключови думи около него във Футера, а ако има възможност и в Хедъра, което прави цялата страница да изглежда в очите на търсачките направена точно за тази ключова дума.

Допълнителни съвети за вашата парфюмерия и отделните аромати

Предполагам сте забелязали как продуктите ви се показват на различни страници, но навсякъде с един и същи линк водещ към страницата на продукта?

Предлагам ви следната структура:

Начална страница – всички продукти се появяват само по ключовата дума която искате да се виждат пак давам за пример страницата която има заглавие Armani Code за Жени, ако искате да се показвате в търсачките по ключова дума Armani Code, тогава променете кода на вашият CMS така че да се показва само името на парфюма точно по начина по който го искате.

Страницата на марката – тук оставете нещата както са си.

Други „паразитни“ страници, за пример нови продукти и отново ако вашият нов парфюм е Armani Code за жени, можете да направите линка към страницата на парфюма да показва „Новият Armani Code за жени“, аналогично можете да направите всички страници и линкове с техните анкори по подобен начин.
Така разнообразени вътрешните линкове са още по-ценни и подобряват класирането за повече ключови думи.

Пример в работещ сайт за парфюми

Индексирането на страниците става много бързо, позиционират се добре с минимална външна оптимизация, дори почти никаква като се има предвид конкуренцията в сектора. Скоро ще започна и умерена външна оптимизация, каквато се предполага, че е най-удачна за момента както за сайтовете за аромати така и за другите тематики били те модни или не.

Повече за резултатите от външната ще споделям в отделна тема, но това може би след месец два.

You must be logged in to post a comment.