Смартфоните и и техните камери

Преди няколко години, камерите в мобилните телефони бяха рядкост, а днес този компонент е основен атрибут на повечето модели. Всичко започва с устройството Sharp J-SH04, което е оборудвано с CMOS сензор с разделителна способност от 110 хиляди пиксела. Този апарат е първият в индустрията за мобилни телефони с камера.

С развитието на високите технологии се появиха и нови модели, които са оборудвани с по-съвършени сензори, светкавици и приближаващи обективи, а след още малко време телефоните започват да снимат и видео с висока резолюция, като се появяват модели камерафони с 8 и даже 12-мегапикселови матрици. А тук трябва да споменем и последния флагман на Apple, а именно iPhone 11 Pro който прави наистина вдъхновяващи снимки.

Новото решение на компанията OmniVision Technologies позволява добавяне в съвременните телефони и смартфони още една важна функция, която позволява снимане във формат RAW. Веднага, трябва да отбележим, че не всички съвременни компактни цифрови камери поддържат тази функция. RAW – това е формат съдържащ обработените в малка степен данни получени от сензора за изображения. Това означава, непосредствена промяна на параметри, като яркост, експозиция, контраст, баланс на бялото, насищане, др

Модулът OV5647 представлява CMOS сензор формат 1/4″, който позволява заснемане с резолюцията 5-мегапиксела, като в допълнение може да се спомене, че в този чип присъства и сензор използващ технологията задна подсветка. Чипът се отличава с един от големите в своя клас показатели за светочувствителност – 680 мВ/лк-с. Компактните размери на корпуса от 8,5 х 8,5 х 5 мм позволяват без проблем интегрирането на сензора в мобилните устройства. В допълнение към всичко OV5647 може да се спомене това, че чипът поддържа видеозаснемане във формати 1080p (при 30 к/с) и 720p (при 60 к/с).

You must be logged in to post a comment.